Video

Traditionele fakkeltocht door Eindhoven op kerstavond

24 december 2014 om 22:11
nl
In Eindhoven is woensdagavond de kerst traditioneel ingeluid met een fakkeltocht. Die wordt sinds 1992 gelopen door mensen die staan voor een tolerante en respectvolle samenleving. Enkele duizenden mensen liepen mee aan de tocht, midden door Eindhoven.
Geschreven door

De stands met glühwein, de lekkernijen en de duizenden fakkels zijn ingrediënten voor een gezellige kerstavond maar organisator Ilse van Tongeren benadrukt dat het niet om de gezelligheid gaat: “Deze tocht is bedoeld om aandacht te hebben voor vrede, veiligheid, respect voor elkaar en tolerantie. Wij hopen dat de mensen die gedachten ook bij zich zullen dragen en kunnen appreciëren.”
Alternatieve KerstvieringVeel van de bezoekers hebben ook een persoonlijke reden om mee te lopen aan de tocht. “Volgens mij zit het vieren van kerst niet meer in thuis zitten met snacks en een glas wijn”, zegt een van de bezoekers die geen zin heeft om traditioneel worstenbroodjes te eten op kerstavond.
Een vrouwelijke bezoeker ziet de fakkeltocht als vervanging voor een kerkdienst. “Ik ben op zoek naar zingeving en een betekenisvol leven en dat vond ik niet meer in de kerk. Deze tocht staat voor mij daar symbool voor."
WorstenbroodjesOndanks dat veel bezoekers lopen omdat zij kerstavond op een andere manier willen vieren kunnen enkelen onder hen toch niet ontkennen dat zij kerstavond traditioneel af gaan sluiten. “Vanavond thuis vier ik echt kerstavond, met worstenbroodjes en een borrel. Maar deze tocht is een goed begin van de avond”, zegt een bezoeker terwijl hij lachend aansluit in de stoet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.