Eenvoudige en hete kerst voor Brabantse militairen in Mali: 'Ik mis mijn familie' - Omroep Brabant

Eenvoudige en hete kerst voor Brabantse militairen in Mali: 'Ik mis mijn familie'

25 december 2014 om 12:37
nl
Geen vrije dagen, geen uitgebreid kerstdiner en geen familie om je heen. Wereldwijd vieren veel Brabantse militairen op buitenlandse missie een kerst zonder opsmuk. Majoor Eric Rovers is deze kerst in het Malinese Gao. Daar proberen de militairen er het beste van te maken.
Geschreven door

"Het werken gaat hier natuurlijk gewoon door", laat Rovers donderdagochtend weten. Op de basis in Gao organiseert Defensie wel extra activiteiten rondom kerst. "Zo was er op kerstavond een dienst van de dominee."
"Vandaag op eerste kerstdag hebben we een wat uitgebreidere maaltijd. Om het dan een Brabants tintje te geven, draaien we ook nog wel een keer Guus Meeuwis denk ik", lacht de majoor. "En op tweede kerstdag doen we een kerstbingo", vervolgt hij.
Kerstboom in camouflageOok wat betreft kerstversieringen gaat het in Mali anders dan in Nederland: want hoe tuig je een kerstboom op in een Afrikaanse woestijn? "Je hebt hier natuurlijk geen sparren of dennen. Dus we hebben iets opgezet met een camouflagenetten, dat lijkt een beetje op een kerstboom. Er hangen ook lampjes en kerstballen in."
De familie thuis wordt gemist in Mali, Rovers: "Ja natuurlijk mis ik die, maar we hebben elkaar gelukkig wel telefonisch al een fijne kerst kunnen wensen."
MissieMajoor Rovers is één van de honderden Nederlandse militairen die gelegerd is in Mali. Ze zijn daar om informatie te verzamelen voor de VN-missie Minusma. Het politiek instabiele noorden van Mali wordt geteisterd door terroristische dreigingen. De VN-missie moet voor meer veiligheid zorgen in Mali.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.