Advocaat: situatie gevangenis in Vught is schrijnend

26 december 2014 om 12:50
nl
Advocaat André Seebregts noemt de situatie op de penitentiaire inrichting in Vught 'schrijnend'. Volgens hem kan iemand zonder pardon vast komen te zitten in de gevangenis, zo zei hij vrijdag.
Geschreven door

Seebregts staat momenteel vier jihadverdachten bij. Eén zou vastzitten omdat hij eenmalig duizend euro zou hebben overgemaakt naar Turkije.
'Politieke, stoere taal'"Zijn geld zou terecht zijn gekomen in IS-gebied. Hij heeft geen strafblad en heeft dat één keer gedaan. Maar omdat dit wordt gezien als terroristisch misdrijf, komt ook deze jongen op dat hele zware regime terecht", zegt de advocaat.
Het zeer zware regime van de terroristenafdeling geldt automatisch voor iedere gedetineerde die wordt verdacht van terrorisme. Er wordt niet per persoon gekeken of dat regime nodig is. Dit is volgens Seebregts het gevolg van 'politieke, stoere taal'.
In hongerstaking om regimeVanwege het zware regime gingen de vier jihadverdachten die Seebregts verdedigt, onlangs in hongerstaking. Zo worden ze apart gehouden van elkaar en worden ze gevisiteerd als ze bezoek hebben gehad.
Twee van de vier zijn nu gestopt met hun hongerstaking. Zij werden het over een aantal voorwaarden eens met de gevangenisdirectie. Zo mogen de gedetineerden voortaan samen recreëren en mogen ze ook het vrijdaggebed samen doen.
Nog één in hongerstakingVoor één van de verdachten, Azzedine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag, is de situatie voorlopig minder rooskleurig. Hij blijft bij zijn eisen en is nog in hongerstaking.
De directie heeft C. daarnaast op een zwaarder regime gezet dan de gewone' terroristenafdeling. Dit betekent onder andere dat hij nog minder contact met de buitenwereld heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.