Taxichauffeurs mijden kleine Brabantse dorpen: 'Daar valt geen droog brood te verdienen'

28 december 2014 om 20:05
nl
Na de pinautomaat, de supermarkt en de bus, dreigt nu ook de taxi te verdwijnen uit de Brabantse dorpen. Voor taxibedrijven is het niet winstgevend om voor korte ritjes naar bijvoorbeeld Budel-Dorplein of Wouw te rijden. En dus weigeren ze steeds vaker klanten uit kleine kernen.
Geschreven door

Taxichauffeurs pleiten er nu voor om het wettelijke maximale starttarief van 2,89 euro flink omhoog te gooien. Dorpelingen zien dat niet als een oplossing, omdat een taxiritje voor hen dan onbetaalbaar dreigt te worden.
Vier of vijf euroJan van Kasteren runt twee taxibedrijven in Liempde. Van Kasteren: "Mensen denken dat een ritje van twee minuten mij ook twee minuten kost. Maar als ik heen én terug ook nog eens een halfuur onderweg ben, dan is zo'n klantje van vier of vijf euro voor mij natuurlijk niet winstgevend. Eigenlijk valt er geen droog brood meer te verdienen in de kleine kernen. Tenzij ze natuurlijk van daar naar de stad willen. Maar dat willen ze lang niet allemaal."
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu evalueert momenteel de taxiwet. Van Kasteren: "Ik hoop dat de uitkomst is dat het starttarief wordt vrijgegeven. Als we niet meer geld mogen vragen, is namelijk niemand meer bereid om naar die kleine kernen te rijden."
Sociale contactenBert van Kesteren is vice-voorzitter van de Vereniging Voor Kleine Kernen Noord-Brabant. Van Kesteren: "Taxivervoer in kleine kernen onbetaalbaar maken kan toch geen oplossing genoemd worden? Vooral ouderen en gehandicapten zijn afhankelijk van de taxi. Voor praktische zaken zoals ziekenhuisbezoek, maar ook voor de broodnodige sociale contacten. En die mogen niet alleen voorbehouden zijn voor mensen met een flinke beurs."
De plannen van staatssecretaris Mansveld worden komende maand verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.