Video

Carbidschieten in Aarle-Rixtel gaat niet door dit jaar: 'Schiettijd te veel ingekort'

29 december 2014 om 15:19
nl
Goord van Asten klinkt vrij pissig aan de telefoon. "Eigenlijk is het gestoord dat 1 bezwaarmaker een heel evenement zo dwars kan zitten." Want dat is volgens Van Asten wat er is gebeurd. Na het binnenkomen van 1 bezwaar, kreeg het carbidschieten in Aarle-Rixtel teveel restricties opgelegd, zegt de organisatie.
Geschreven door

"We hadden het nog wel door kunnen laten gaan", vertelt Van Asten. "Maar onze schiettijd werd zo ingekort, het was de moeite niet meer. Ook omdat we erg veel tijd nodig hebben om het op te bouwen."
Einde oude traditie?Het carbidschieten is vooral in het noorden en oosten van Nederland een oude traditie. In Drenthe staat het zelfs in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op oudjaarsdag komen er veel mensen af op de harde knallen. Volgens de carbidclub in Laarbeek, waar Aarle-Rixtel onder valt, is het een leuk alternatief voor vuurwerk. Maar nu komt er een einde aan door klachten.
Ook het carbidschieten in Boekel gaat niet door dit jaar. Maar dat komt volgens Theo Zomers van de organiserende handboogvereniging niet door klachten. "Het was te veel werk voor de vrijwilligers," zegt hij. "Er moest geld bij en dat is voor de vereniging niet op te brengen."
'Lag niet aan bezwaar'Burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Laarbeek bevestigt dat er één bezwaar is binnengekomen, maar volgens hem speelde dat geen rol. "De organisatie had voorheen vijf uur om te schieten. Maar ik vond dat niet in verhouding staan tot de regels rond het andere vuurwerk hier. En dus is het in goed overleg ingekort naar drie uur."
Volgens de burgemeester is de vergunning gewoon verleend. Dinsdag is er nog een gesprek over het carbidschieten in Aarle-Rixtel. Maar volgens de organisatie zal dat er niet toe leiden dat het carbidschieten toch doorgaat op oudjaarsdag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.