Brabantse slotenmakers zijn het beu: zwartboek malafide slotenmakers in de maak - Omroep Brabant
Video

Brabantse slotenmakers zijn het beu: zwartboek malafide slotenmakers in de maak

30 december 2014 om 12:04
nl
Al jaren strijdt het Nederlandse Sleutel- en Slotenmakersgilde tegen malafide bedrijven die actief zijn in de sector. Jaarlijks krijgen ze tientallen verhalen te horen over bedrijven die veel te hoge prijzen rekenen voor het maken van een slot. Nu willen slotenmakers John van Dooren uit Breda en Gerard Moonen uit Tilburg een zwartboek maken om aan te bieden aan justitie.
Geschreven door

Eindhovenaar Ties van de Looi schrok zich helemaal wezenloos toen hij de rekening kreeg na de reparatie van het slot op zijn schuurtje. Ruim 600 euro. De slotenmaker was maar een half uurtje aan het werk, zegt Van de Looi.
'Oplichters'Je reinste oplichting, vindt John van Dooren, sleutelmaker in Breda. Hij verzamelt facturen van mensen die met dezelfde verhalen in de winkel komen. "Dit gaat over honderden mensen. Ikzelf heb de afgelopen tijd al twintig tot 25 facturen ingezameld. Het komt vaak voor en het is heel moeilijk uit te bannen."
Toch proberen de sleutelmakers een signaal te geven aan justitie. "Met een groot dossier kunnen we misschien iets," zegt Gerard Moonen. "Ik heb een keer iemand in de winkel gehad die 180 euro heeft moeten betalen voor een onderdeel. Datzelfde onderdeel ligt voor veertig euro in de bouwmarkt.
Bedrag later ingevuldVolgens het bedrijf dat Ties van de Looi belde, Allround Slotenservice, klopt zijn verhaal niet. "Dat kunnen wij nooit geweest zijn, want wij laten mensen vantevoren tekenen voor de kosten", zegt de telefonist als Omroep Brabant belt. Zijn naam of een mailadres wil hij niet geven. Ties zegt dat hij inderdaad getekend heeft, maar dat het bedrag pas later ingevuld werd.
Ook Maaike Zwikstra uit Helmond zegt dat ze ervaring heeft met het bedrijf. Begin dit jaar was de sleutel van haar moeder afgebroken in het slot. Ze belde en kreeg ook te horen dat ze niet vantevoren konden zeggen hoeveel het ging kosten.
'Scheldpartij voor de deur'Na anderhalf uur wachten belde ze het bedrijf af en liet een slotenmaker uit Deurne het klusje klaren. Voor 65 euro was die klaar. "Twee uur later stond er alsnog een busje met een Duits kenteken op de stoep. We kregen een complete scheldpartij voor de deur. Ik heb uiteindelijk de deur dichtgedaan."
Later kreeg ze alsnog een factuur in de bus. Ruim 200 euro voorrijdkosten en ze werd in de factuur uitgescholden voor 'agressief rund'. Ook kreeg ze een incassobrief. Ze heeft niet gereageerd en sindsdien heeft ze er niets meer van gehoord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.