Video

Brand verwoest basisscholen De Brinck en Jan Bluyssen in Uden

1 januari 2015 om 10:12 • Aangepast 21 november 2020 om 20:48
nl
Basisschool De Brinck en basisschool Jan Bluyssen in Uden zijn volledig in vlammen op gegaan door een grote brand tijdens de jaarwisseling. De basisschool staat aan de Hoogzoggel en zit vast aan de katholieke basisschool Jan Bluyssen. De vlammen sloegen uit meerdere leslokalen.
Profielfoto van
Geschreven door

Op basisschool De Brinck zitten zo'n acht klassen gehuisvest. Dat geldt ook voor het naastgelegen Jan Bluyssen.
Een peuterspeelzaal dat ook naast het pand ligt, is niet onder de brand bezweken. Hulpdiensten vroegen omwonenden geen vuurwerk af te steken, in verband met de hulpverlening.
Dak erafDe brandweer haalde het dak van de scholen af om de brand te kunnen bestrijden. Het bedwingen van het vuur duurde de hele nacht, tot rond kwart over zes donderdagochtend de brand onder controle was.
De zestig brandweerlieden konden het vuur maar moeilijk onder controle krijgen. Niet alleen moest het dak van de school worden gehaald, ook zorgde bevroren bluswater voor gladheid rondom het gebouw, wat het blussen er niet makkelijker op maakte.

Wachten op privacy instellingen...

Een buurtbewoner vertelde dat ze 's avonds jongeren op het schoolplein heeft gezien. Zij zouden vuurwerk hebben afgestoken. De politie laat donderdagochtend weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht.
Aangeslagen Publiek stroomde na de brand massaal toe. Leraren en scholieren zagen hoe de scholen uitbrandden. "Ze zijn heel erg aangeslagen", zegt burgemeester Henk Hellegers. "Leerlingen kunnen maandag altijd terecht in andere gebouwen voor onderwijs. Daar gaan we donderdag naar kijken."

Wachten op privacy instellingen...

Over de oorzaak kan de brandweer nog niets zeggen. Geruchten over het gebruik van vuurwerk kan hij niet bevestigen. "Dat zou kunnen rond deze tijd van het jaar, maar dat is echt nog veel te vroeg", aldus een woordvoerder.

OntruimdBuurtbewoners uit het naastgelegen appartementencomplex moesten hun woning uit. Het gaat om ongeveer veertig appartementen. Deels zijn bewoners zelf uit hun huizen gevlucht, omdat ze bang waren dat de brand zou overslaan. Daarop heeft de brandweer een gecoördineerde ontruiming in gang gezet.
Een deel van de mensen die hun huis uit moesten is door familieleden opgevangen. De anderen konden de nacht doorbrengen in een hotel. Daar zullen ze donderdagochtend ook worden geïnformeerd door de gemeente. Die gaat zich nu ook bezighouden met vervangende schoolruimte.
De brandweer heeft het appartementencompex kunnen redden, maar de bewoners mogen er tot tien uur donderdagochtend niet naar binnen.

Wachten op privacy instellingen...

Door de brand viel de stroom uit in een nabij gelegen woonblok. Waarschijnlijk omdat er kortsluiting ontstond in een transformatorhuisje. Twintig huizen zitten zonder stroom. Netbeheerder Enexis probeert dit op te lossen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.