Helden die baby redden uit brandend huis Tilburg twijfelden geen moment: 'Je gaat niet staan kijken'

1 januari 2015 om 13:01
nl
Hij is moe, afgepeigerd zelfs. Nog maar net wakker, staat Andy Jansen met kleine oogjes in het ochtendlicht. Hij mag dan doodop zijn, hij is wel een held. Samen met zijn oom redde de 24-jarige Tilburger rond middernacht een baby uit een brandend huis in de Cornelis Drebbelstraat in Tilburg. Het besef dat hij een heldendaad heeft verricht, komt ook bij Andy nu langzaam binnen. "Zo voelt het nog niet, maar als je er goed over nadenkt is het wel zo."
Geschreven door

Het is middernacht, 2015 is nog maar net begonnen. Vuurwerk knalt door de Cornelis Drebbelstraat in Tilburg. Mensen staan buiten en wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar. Dan blijkt het goed mis in een huis in de straat.
"Er werd hard 'brand!' geroepen", vertelt Andy Jansen die de hele nacht in het ziekenhuis heeft gezeten voor controle. "De voordeur werd ingetrapt en je zag hoe de hele gang in brand stond, het trappengat, de keuken." Later blijkt dat de brand in de meterkast is begonnen.
'Het kind ligt nog boven!'De ouders proberen er alles aan te doen om boven te komen, maar door de brand kunnen ze niet verder. Andy hoort een van de ouders schreeuwen. "De moeder riep, het kind ligt nog boven. Je gaat dan niet staan kijken", vertelt hij zich nog niet helemaal realiserend wat er eigenlijk die nacht is gebeurd.
De bewoner en vader van het kind probeert dan al via de achterkant van het huis boven te komen. Andy en zijn oom volgen. "Samen met mijn oom ben ik over een afdakje heen gegaan en toen via de schutting van de buren naar boven geklommen."
De vader van het kind slaat een ruit in om binnen te komen. Andy en zijn oom zijn dan bij hem. Eenmaal boven bedenken ze zich geen moment en stappen binnen. "Zo hebben we samen de kleine kunnen redden. Ook de hond hebben we kunnen meenemen."
'Helden letten niet op gevaar'Het vuur verspreidde zich ondertussen in moordend tempo. "Je kon in de kamers al niets meer zien. Er begon zwarte rook onder de deur te komen. Ik was net het huis uit, toen de deur opensloeg van de warmte."
Woordvoerder Jeff Evertse van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weet hoe onmogelijk de omstandigheden op dat moment waren. "Het was heel gevaarlijk. Maar helden letten daar niet op."
'Het was bijna te laat geweest'Voor Evertse is het duidelijk, Andy en zijn oom zijn helden. Dat begint de 24-jarige held uit Tilburg zich ook langzaam te beseffen. "Zo voelt het nog niet, maar als je er goed over nadenkt, is het wel zo."
Langzaam realiseert Andy zich wat er gebeurd zou zijn als hij en zijn oom niet zonder nadenken het huis waren binnengestapt. "Als wij er niet waren geweest, was het afgelopen voor dat kind. Dan was het te laat geweest. Dan was het gestikt. Er was zoveel rook binnen."
Met baby gaat het 'redelijk goed'De baby, de vader, moeder, maar ook Andy en zijn oom, gingen voor controle naar het ziekenhuis, omdat ze mogelijk rook hadden ingeademd. De oom van Andy liep vijf gekneusde ribben op door de reddingsoperatie. Andy zelf is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Dat geldt ook voor de ouders van de baby, die maken het goed.
Andy heeft begrepen dat het met de baby zelf 'redelijk goed' gaat. Zo hoorde hij in het ziekenhuis. Daar konden de ouders van de baby Andy in de wandelgangen vluchtig bedanken voor zijn heldendaad. Want een held is hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.