Video

Kunstenares vindt vervalsingen eigen schilderijen: 'Ik wist niet wat ik zag'

2 januari 2015 om 18:33
nl
Kunstenares Suus Suiker uit Goirle stond raar te kijken. Ze kwam zo'n twaalf vervalsingen van haar eigen werk tegen. De schilderijen werden bij mensen thuis gevonden en kwamen uit een winkel in de buurt van Breda. Daar bleken nog meer werken van haar te hangen. "Dat is even schrikken."
Geschreven door

Suus Suiker was in Parijs toen ze een tip kreeg van een oud-kunstbemiddelaarster. "Ze zei, hou even vast, want ik ben ergens in huis geweest waar zes vervalsingen van jouw werk hangen. Ze had geïnformeerd waar ze ze vandaan hadden en dat bleek uit een winkel te komen ergens in Brabant waar nog meer van die werken hingen."
HandtekeningToen ze terug was uit Parijs is Suiker meteen in de winkel gaan kijken. "Ik wist niet wat ik zag. Om mij heen allemaal mijn werk. Ook echt allemaal op grote formaten met prijskaartjes erbij. Ze waren wel zo slim geweest om mijn handtekening van het werk af te laten." De winkelier bleek niet de vervalser te zijn.
De vervalser stuurde foto's of afbeeldingen naar Thailand. Daar werden ze op canvas gedrukt en overschilderd. "Zoals een kleurplaat en ook nog slecht gedaan." Veel details zijn vager dan op het origineel. "Ook de kleuren zijn anders, het wit is bijvoorbeeld veel blauwer geworden."
AangifteWie de werken heeft gemaakt, is nog onduidelijk. Wel wie de schilderijen heeft verhandeld. Suiker heeft aangifte gedaan en er een advocaat op gezet. Het namaken van een werk met als doel het te verhandelen is verboden.
Het steekt de kunstenares dat op deze manier liefhebbers van haar werk niet krijgen wat ze denken te kopen. "Ik vind het ook vervelend dat klanten bedrogen worden. Daarnaast steek ik mijn ervaring en veel tijd en moeite in de werken terwijl deze persoon ze simpelweg kopieert."
WaarschuwenSuiker wil vooral waarschuwen voor dit soort praktijken. "Let als klant op als je een werk koopt wat relatief goedkoop lijkt. Ik hoop dat collega's ook voorzichtig zijn het het online zetten van afbeeldingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.