Aantal vuurwerkklachten in Brabant toegenomen, landelijk minder overlast

2 januari 2015 om 12:27
nl
Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast in Brabant is dit jaar toegenomen. Vanuit de vijf Brabantse grote steden zijn bij het meldpunt vuurwerkoverlast ruim 5000 meldingen binnengekomen. Landelijk is het aantal klachten juist fors gedaald.
Geschreven door

Dat laat Arno Uijlenhoet van GroenLinks Brabant vrijdag weten.
Lichtere overtredingenIn totaal zijn er vanuit onze provincie 7412 meldingen binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast. Vanuit het hele land kwamen er 69.039 meldingen binnen. Rond de vorige jaarwisseling werd er 89.623 keer geklaagd: een verschil van bijna 20.000 klachten.
Een verklaring voor het toegenomen aantal klachten in Brabant heeft Uijlenhoet niet. "Er is wel een verschuiving zichtbaar als het gaat om lichtere overtredingen. Die zijn toegenomen. Al valt het ook op dat er steeds vaker overlast is van vuurwerkbommen en zwaar vuurwerk", aldus de initiatiefnemer.
VuurwerkbommenDe meeste Brabantse klachten kwamen opnieuw uit Eindhoven: 1520. Op de tweede plaats van de Brabantse steden staat Den Bosch, met 1275 meldingen. De top drie wordt gesloten door Tilburg, waar 1202 meldingen werden gedaan.
Verder kwamen in Roosendaal 1077 meldingen binnen en in Breda 899. Hoe het in de rest van Brabant zit, kun je hier zien. Dit jaar werd er voornamelijk geklaagd over harde knallen door vuurwerkbommen.
'Vuurwerkshow door gemeente'Uijlenhoet hoopt dat de Gedeputeerde Staten in gesprek gaan met de burgemeesters van de vijf Brabantse grote steden. "GroenLinks staat voor het verruimen van de vuurwerkvrije zones en het organiseren van een vuurwerkshow door de gemeente, zoals in Rotterdam. Daar was het één groot feest", meent Uijlenhoet.
Meer dan de helft van de Brabanders vindt het een goed plan als er een vuurwerkverbod wordt afgekondigd en in de plaats een grote vuurwerkshow georganiseerd wordt. Dat bleek uit onderzoek van EenVandaag onder 3345 Brabanders.
RapportVuurwerkoverlast.nl analyseert de klachten en stuurt eind januari een rapport met aanbevelingen naar de Tweede Kamer. Als het aan de initiatiefnemers ligt, zouden alleen professionals nog vuurwerk mogen afsteken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.