21 Brabanders over waarom ze in godsnaam Dakar 2015 gaan rijden: 'Da's toch de Dakar-koorts'

2 januari 2015 om 20:09
nl
Twee weken lang afzien in de hitte van de woestijnen van Zuid-Amerika. Dat doet niemand voor zijn lol. Want echt leuk is de Dakar Rally niet. Dat is ploeteren, vloeken, vast komen zitten en meer dood dan levend aan het eind van de dag in het bivak aankomen. Toch gaan 21 Brabanders het avontuur weer aan. Waarom? "Tja, het blijft een mooi avontuur."
Geschreven door

Gerard de Rooy uit Son kijkt uit over de zandvlakte in het Marokkaanse Marakech waar het team zich voorbereid op de zwaarste rally ter wereld. Hij kan niet wachten tot de banden van zijn truck weer in het Argentijnse zand staan. Deze editie met een nieuwe navigator.
'Alles moet wijken'De Rooy stapt met Jurgen Damen als navigator zijn Iveco in. Damen kent het klappen van de zweep. "Dat Dakar-rijden dat kunnen we wel. Nu is het vooral wennen aan elkaar." De Rooy knikt. "Wennen aan hoe hij voorleest, hoe hij in de auto is. Hoe ik de auto rij, daar moet hij zich op aanpassen. Dat gaat allemaal goed."
De Rooys teamgenoot Hans Stacey uit Best ziet kansen voor het team. Voor hemzelf is de ambitie duidelijk. "Doel is om te winnen. Alles moet wijken om op het podium te komen. We zijn nog nooit zo competitief geweest als nu, maar dat geeft natuurlijk geen garantie."
'We zijn ontzettend goed'In de vorige editie werd hij uitgeroepen als beste debutant, nu wil Hans Vogels zijn motor nog beter door het ruige terrein van Zuid-Amerika sturen. "Ik hoop de top twintig in te kunnen schieten en daar te blijven. Misschien dat ik top vijftien kan rijden."
Ook Erik van Loon uit Riethoven gaat voor een topprestatie. Hij is in ieder geval topfit. "We zijn ontzettend goed. Rijden en navigeren gaat super." Peter van den Bosch wil met zijn truck top tien rijden in de Dakar Rally 2015. "Lager zou ik niet teleurgesteld, maar wel ontevreden mee zijn."
Uitrijden is belangrijker dan winnenDan zijn er de mindere goden. Hoewel minder. Ze hebben een ander doel dan de wedstrijdrijders, volhouden en uitrijden. Zo ook Dakarveteraan Kees Koolen uit Bergeijk. "Proberen te winnen heeft helemaal geen zin. Ik word volgend jaar vijftig jaar. Uitrijden is daarom het doel. Lekker rijden, lekker genieten. Dan kom ik waar ik hoor. Of dat vijfde of vijftiende is, weet ik niet."
Zijn maatje Jurgen van den Goorbergh uit Breda wil wel een klassement winnen. Hij rijdt als 'kistrijder'. Een motorrijder die verder alles alleen doet. Geen monteur die aan zijn motor sleutelt, niemand die zorgt dat zijn tentje 's avonds al opstaat. "Zo zijn er ongeveer twintig rijders. Ik wil dit kistenklassement winnen. Maar het is oppassen geblazen. Een klein foutje in Dakar heeft grote gevolgen."
Brabantse gezelligheidDe mannen van het Bas Dakar Team wil presteren, maar wel op hun eigen niveau. Bij hen gaat het ook om de 'Brabantse gezelligheid'. "We willen in ieder geval het kunstje van vorig jaar herhalen", vertelt motorrijder Jan van Gerven uit Oostelbeers. Het team is met vijf coureurs en ze willen allemaal, net als in 2014, de finish in Buenos Aires bereiken.
In hetzelfde team rijdt Caspar van Heertum uit Veghel. Hij heeft even getwijfeld weer in Zuid-Amerika op de motor te stappen. maar ja. "Ik heb besloten weer mee te doen. Da's toch de Dakar-koorts." Zijn maatje Caspar Schellekens uit Schijndel was tijdens de editie van vorig jaar duidelijk. 'Nooit meer!'. Dus stapt hij in 2015 toch weer op. "Tja, het blijft een mooi avontuur."
Brabants feestjeVerslaggever Job van der Zon sprak nog veel meer Brabanders die de ontberingen voor lief nemen om na twee weken zandhappen de finish van Le Dakar te bereiken. Vanaf zaterdag rijden ze het podium op, om daarna in veertien gruwelijke etappes hun kunsten te tonen en de kwaliteit van hun voertuigen tot het uiterste te tergen.
Het is een Brabants feestje die Dakar Rally. Als Brabant een land zou zijn, levert onze provincie op vijf landen na de meeste deelnemers. Allemaal stuk voor stuk kanjers, met de motorolie door de aderen en een vliegwiel in ut kupke. We gaan hun onnavolgbare acties weer volgen. Waarom? Tja, daar moeten we Caspar van Heertum gelijk geven. Da's toch de Dakar-koorts.
Al het nieuws over de Dakar Rally en de Brabantse deelnemers lees je op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.