Laatste rustplaats voor in Tweede Wereldoorlog omgekomen geheim agent Ben Buunk uit Boxtel

BOXTEL - De in Londen opgeleide geheim agent Ben Buunk uit Boxtel wordt donderdag naar zijn laatste rustplaats gebracht. Buunk kwam in de Tweede Wereldoorlog om het leven. Hij werd op 4 april 1945 met vijf andere verzetsstrijders gefusilleerd. Op verzoek van de familie Buunk wordt hij herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Buunk moest als geheim agent het radiocontact onderhouden tussen de Raad van Verzet in Nederland en het Bureau Inlichtingen in Londen. Tijdens zijn werk in Nederland kreeg hij de schuilnamen Frederik Hanendoes, Joop Klijn en J.H. van de Weg. Hij moest in Nederland seinposten oprichten en via die posten het contact onderhouden tussen Nederland en Londen.

Onderscheidingen
Hij kreeg hiervoor meerdere onderscheidingen. Koningin Wilhelmina verleende hem het Kruis van Verdienste op 20 maart 1944 in Londen. Buunk werd op 10 februari 1945 door de Duitsers in Vroomshoop gearresteerd en overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle. Op 4 april 1945 werd hij samen met vijf andere verzetsstrijders aan de Geldersedijk in Hattem door de Duitsers doodgeschoten. Op 28 juli 1945 werd Buunk met militaire eer, door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, op de begraafplaats Zuylen te Breda herbegraven. Donderdag wordt hij van Breda naar Loenen gebracht. Daar zal hij in het bijzijn van nabestaanden worden herbegraven.