'Dode baby in Breda toont noodzaak vondelingenkamer aan', zegt stichting: ‘We onderzoeken het’

3 januari 2015 om 10:54
nl
Stichting Beschermde Wieg gaat volgende week met particulieren praten over de totstandkoming van een vondelingenkamer in Breda, waar vrouwen na een ongewenste zwangerschap anoniem hun pasgeboren kinderen kunnen achterlaten.
Geschreven door

De vondst van de dode baby dinsdag heeft daar niets mee te maken, maar het toont wel de noodzaak aan dat dergelijke vondelingenkamers nodig zijn in Brabant, vertelt de stichting aan Omroep Brabant.
In Papendrecht en Groningen bestaan sinds een jaar vondelingenkamers. Deze steden zijn tegen de komst van de kamers, maar treden er voorlopig niet tegen op. De stichting wil nu vondelingenkamers verspreid over het hele land, dus ook in Brabant.
'Het moet legaal worden'In vondelingenkamers worden baby’s ‘uitstekend verzorgd’. “Denk aan kleine ruimtes met een wieg en alle spullen die nodig zijn voor de optimale verzorging van een baby”, legt initiatiefnemer Barbara Muller uit. “Vrijwilligers zullen vervolgens goed voor het kind zorgen.”
Dinsdag werd in een vuilniszak op de galerij van een flat in Breda een pasgeboren jongetje gevonden. Volgens Muller toont deze ‘trieste gebeurtenis’ de noodzaak aan van een vondelingenkamer in het zuiden van het land. “Er zijn kennelijk nog veel moeders die met hun pasgeboren kind ten einde raad zijn en nergens naartoe kunnen. Anoniem bevallen en afstand doen moet in Nederland legaal worden.”
Inmiddels gaan er in de politiek ook al stemmen op, de lokale afdeling van de SP in Geertruidenberg pleit ook voor een voorziening voor vondelingen.
Preventief te werkVolgens Muller beredeneert justitie de situatie op een verkeerde manier. “Het hebben van een naam is kennelijk belangrijker dan het hebben van een leven”, spreekt de initiatiefnemer felle taal. Moeders die hun kinderen anoniem achterlaten hangt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar boven het hoofd.
Jaarlijks worden in Nederland gemiddeld één of twee baby’s te vondeling gelegd. In Groningen en Papendrecht zijn dan ook nog geen baby’s gebracht. “Het punt is dat we ook preventief te werk gaan. Onze vrijwilligers gaan al te graag een gesprek aan met de ouders.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.