Video

Afgebrande basisscholen in Uden worden binnen twee jaar herbouwd

3 januari 2015 om 13:43 • Aangepast 21 november 2020 om 20:45
nl
Binnen twee jaar worden de twee afgebrande basisscholen in Uden herbouwd. Dat zeggen burgemeester Henk Hellegers van Uden en woordvoerder Lambert van der Ven van de scholen. In de tussentijd worden de scholieren elders opgevangen. Basisscholen Jan Bluyssen en de Brinck gingen in de nieuwjaarsnacht in vlammen op.
Profielfoto van
Geschreven door

De afgebrande scholen zijn helemaal afgeschreven en moeten worden gesloopt. De geschatte schade is vier tot vijf miljoen euro.
Tijdelijke oplossingenDe 350 leerlingen van de scholen krijgen vanaf maandag les op vier andere scholen in Uden. Die oplossing is bedoeld voor vier à vijf weken. Dit weekend wordt er hard gewerkt om te zorgen dat leegstaande lokalen in die scholen worden ingericht.

Wachten op privacy instellingen...

"Dat geeft ons de gelegenheid om samen met de gemeente na te denken over een semi-permanente oplossing in de wijk Zoggel", vertelt Van der Ven. "De kinderen zijn nu verdeeld over heel Uden, dus 't heeft nogal wat consequenties voor ouders en kinderen.''
Burgemeester Henk Hellegers van Uden snapt dat de scholen zo snel mogelijk terug willen naar de wijk. ''Dit is een creatieve oplossing, maar in de wijk zitten hun kinderen. De tweede fase is nu om te kijken wat er daar als noodoplossing realiseerbaar is.''
Daarna noodlokalenDie noodoplossing is hoogstwaarschijnlijk noodlokalen. "Er worden nog allerlei opties bekeken, maar een noodvoorziening is wel het meest voor de hand liggend", zegt woordvoerder Van der Ven.
Over de plek van de noodbouw is nog geen duidelijkheid, hoewel daar ook verschillende opties voor in beeld zijn. "Maar dat zal medio volgende week duidelijk worden."
Nieuwbouw op zelfde plek?Daarna wordt er nagedacht over een definitieve oplossing voor de 350 leerlingen. '''Dat is de derde fase,'' legt burgemeester Hellegers uit, ''de beide scholen zijn compleet verloren, dus over een paar jaar moeten er nieuwe scholen staan.''
Of de uiteindelijke nieuwbouw op dezelfde plaats komt als de afgebrande scholen, is nog niet zeker. "De nieuwe huisvesting moet in Zoggel een plek krijgen en voldoen aan de behoeftes die er nu zijn", zegt Van der Ven.
Volgens de burgemeester is het nog te vroeg om daar nu over te speculeren. ''Eerst gaan we zorgen voor een noodlocatie. Daarna gaan we kijken wat mogelijke en geschikte locaties zijn. En de verzekering wil natuurlijk ook een stempel drukken op wat er besloten wordt, want zij gaan over het geld uiteindelijk.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.