Video

Gezin Amiri uit Heeze blijft verscheurd achter nadat vader na 18 jaar Nederland wordt uitgezet

4 januari 2015 om 16:54
nl
Het gezin Amiri uit Heeze wordt uit elkaar gerukt. Ondanks dat ze 18 jaar in Nederland zijn, wordt vader Feda Amiri (54) uitgezet. Maandagmiddag wordt hij op een vlucht gezet naar Afghanistan. Het gezin is radeloos en heeft halsoverkop een actie op touw gezet.
Geschreven door

Tamana (23) weet niet waar haar vader nu is. Twee maanden geleden is haar vader opgepakt. Vrijdag kreeg ze van een medegevangene te horen dat hij uit zijn cel is gehaald en dat hij wordt uitgezet. "We weten niet waar hij is. En dat is pijnlijk. We willen weten hoe het met onze vader gaat, waar hij is en hoe hij het maakt", vertelt ze emotioneel.
RechtenHet gezin heeft geen afscheid kunnen nemen. "Nederland is toch een democratisch land met een goed rechtsysteem. Waar zijn mijn rechten? Ik heb gewoon een Nederlands paspoort en mag geen afscheid nemen van mijn vader!" 
Al sinds 2006 leeft het gezin in onzekerheid. Het was dat jaar dat moeder en de drie kinderen een Nederlands paspoort kregen. Alleen Feda niet, hij is namelijk in dienst geweest van de KhAD, de Afghaanse staatsveiligheidsdienst.
MartelpraktijkenDeze dienst wordt in verband gebracht met martelpraktijken. Als je daar hebt gewerkt, kom je niet aanmerking voor een verblijfsvergunning. "Ze scheren iedereen over één kam", aldus Tamana. "Mijn vader was gewoon een politieman."
Op dit moment loopt er nog steeds een procedure bij het Europees Hof tegen de beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Volgens advocaat van de familie, Bart Toemen, is de procedure van Feda volgens de regels verlopen.
Toemen: "Maar het is wel heel wrang. Hij had in 2000 al een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Als hij toen niet de Nederlandse nationaliteit had aangevraagd, had hij misschien wel zonder problemen in Nederland kunnen blijven."
Oproep aan iedereen in vliegtuigTamana is een Facebookactie gestart. Ook hoopt het gezin dat mensen die maandag in het vliegtuig zitten in opstand komen. "Ik vraag aan iedereen in het vliegtuig: Sta op en laat dit niet gebeuren. Hij woont al 18 jaar in Nederland en wordt uitgezet naar een oorlogsgebied."
De IND was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.