Advocaat: 'Uitzetting Feda Amiri niet te voorkomen, juridisch gezien ben ik klaar'

5 januari 2015 om 09:33
nl
Bart Toemen, de advocaat van Feda Amiri (54), verwacht niet dat hij nog iets kan doen om de uitzetting van de Afghaanse man te voorkomen. Maandagmiddag wordt Amiri op een vlucht naar Afghanistan gezet door de immigratiedienst IND.
Geschreven door

Het gezin Amiri is al achttien jaar in Nederland maar wordt nu verscheurd. In 2006 kregen de moeder en drie kinderen een Nederlands paspoort. Vader Feda niet, hij is namelijk in dienst geweest van de Afghaanse staatsveiligheidsdienst en hij wordt in verband gebracht met martelpraktijken.
Volgens de advocaat van de man is dat onterecht. Maar de IND denkt daar anders over en daar kan weinig aan gedaan worden. “De regels zijn juist gehanteerd. Afgelopen vrijdag hebben we alles gedaan wat we konden”, zegt Toemen. Een roep om hulp bij het Europees Hof haalde niets uit en ook de rechter in Nederland heeft laten weten dat de uitzetting door kan gaan.
'Asiel aanvragen kan tot op de vliegtuigtrap'“Juridisch gezien ben ik nu klaar”, zegt de advocaat tegen Omroep Brabant. “Op dit moment verwacht ik niet dat ik nog iets kan doen.” Volgens Toemen kan Feda Amiri nog wel asiel aanvragen. “Die mogelijkheid heeft hij in principe altijd, bij wijze van spreken tot op de vliegtuigtrap.”
Dat zou betekenen dat Amiri maandag niet uitgezet kan worden. “Dan wordt er een versnelde procedure gestart en komt er op heel korte termijn een nieuwe beslissing. Ik weet niet of dat heel kansrijk zal zijn, maar ik heb hem wel op de mogelijkheid gewezen”, besluit Toemen.
'Kom in opstand tegen de uitzetting'Dochter Tamana is op het laatste moment een Facebookactie gestart. Het gezin Amiri hoopt dat de mensen in het vliegtuig in opstand komen tegen de uitzetting. "Ik vraag aan iedereen in het vliegtuig: Sta op en laat dit niet gebeuren. Hij woont al achttien jaar in Nederland en wordt uitgezet naar een oorlogsgebied."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.