Video

Eigen huis? Dan geen vergoeding voor poetshulp voor 85-jarige Piet de Vries uit Sterksel

6 januari 2015 om 00:28
nl
De nieuwe regels voor mensen die afhankelijk zijn van thuishulp pakken heel slecht uit voor Piet de Vries uit Sterksel. De 85-jarige woont nog steeds zelfstandig, ondanks suikerziekte en Parkinson. Dat kan dankzij veel mantelzorg van zijn kinderen en drie uurtjes huishoudelijke hulp per week.
Geschreven door

Tot eind vorig jaar kreeg hij die hulp vergoed, maar volgens de gemeente Heeze-Leende heeft Piet de Vries daar geen recht meer op omdat hij een eigen huis heeft. "Dat gaat in tegen elk gevoel van rechtvaardigheid," zegt zijn dochter Mariette Kuipers. "Van een hoop stenen kun je geen huishoudelijke hulp betalen."
Sinds de dood van zijn vrouw elf jaar geleden heeft Piet de Vries dezelfde huishoudelijke hulp. "Ze maakt het huis schoon, maar ze wast ook de gordijnen en wast de ramen," zegt Piet om aan te geven dat zijn hulp veel meer doet dan ze eigenlijk volgens de regels mag doen.
Aftrek voor koffietijdIn het 'keukentafelgesprek' dat hij voerde met een ambtenaar van de gemeente liet hij in zijn enthousiasme vallen dat zijn hulp zo hard werkte dat ze nauwelijks tien minuten tijd had voor een kopje koffie. Die opmerking kwam hem te staan op een aftrek van tien minuten van de huishoudelijke hulp.
"De gemeente denkt alleen maar in cijfers", zegt dochter Mariette Kuipers."Mijn vader heeft een eigen huis en daarom vergoeden ze zijn hulp niet meer. Maar hij heeft die hulp nodig, hij heeft er recht op."
De gemeente Heeze-Leende ontkent dat het huis wordt meegenomen in de draagkrachtberekening. "Geld op een spaarrekening telt wel mee. Aandelen of obligaties ook en het gewone inkomen wordt natuurlijk ook meegenomen in de draagkrachtberekening", laat de gemeente per mail weten.  
'Opnieuw bezwaar maken'Ze wil het er niet bij laten zitten, hoewel ze erkent dat haar kansen klein zijn. "Wij hebben al heel veel aanpassingen in huis zelf betaald, we doen zijn boodschappen en de was. Het enige wat we vragen aan de gemeente is een vergoeding voor zijn huishoudelijke hulp. Het voelt heel onrechtvaardig dat ze dat niet meer willen vergoeden."  
Gemeente: onjuiste voorstelling van zakenDe gemeente Heeze-Leende schrijft in een reactie dat het niet klopt dat een eigen huis meetelt voor de draagkracht, zoals wordt gesuggereerd. Vermogen uit zo'n eigen huis wordt in Heeze-Leende niet meegenomen bij het vaststellen van de draagkracht. Wel geld op een spaarrekening, evenals aandelen of obligaties en het gewone inkomen.
Vanwege privacy gaat de gemeente niet in op individuele gevallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.