Bouw ijsbasiliek Sagrada Familia in Finland door studenten TU/e begonnen

6 januari 2015 om 18:00
nl
Studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven zijn begonnen met de bouw van een kopie van de Sagrada Familia. Het model van de beroemde basiliek in Barcelona moet 30 meter hoog worden.
Geschreven door

Zondag is begonnen met het opblazen van de ballonnen die de fundering van de kerk moeten vormen, maar door de wind ontstonden er wat problemen aan de pompen. "Het is nu even een taai stukje, maar we blijven lekker doorgaan. Het zijn oplosbare dingen'', sprak projectleider Arno Pronk optimistisch.
De onderste ballonnen zijn nu bedekt met ijs, waardoor een stevige basis is ontstaan. Daarna kan worden begonnen aan de torens.
Het team, dat in ploegen dag en nacht door blijft bouwen, heeft een hoge kraan tot zijn beschikking waaraan een opblaasbare mal van ballonnen wordt gehesen. Vervolgens wordt daar een mix van ijs en houtvezels (pykrete) omheen gespoten. De vezels maken het ijs veel sterker en taaier.
Nog steeds op schemaDe studenten willen met het project aantonen hoe ver je kunt gaan met pykrete. Met de techniek moet het in de toekomst mogelijk zijn om (tijdelijke) constructies te maken die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor expedities op Antarctica of voor de opslag van landbouwoogsten.
De Sagrada Familia van ijs moet op 24 januari klaar zijn. Ondanks het oponthoud ligt het team nog steeds op schema, stelt Pronk gerust. "Ik zorg dat er altijd veel ruimte in mijn schema's zit.''
De verrichtingen van de groep studenten zijn 24 uur per dag live te volgen via een webcam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.