Tamana Amiri uit Heeze radeloos na uitzetting vader: 'Ik lag urenlang wakker'

6 januari 2015 om 09:51
nl
Voor de 23-jarige Tamana Amiri uit Heeze is een nachtmerrie werkelijkheid geworden toen haar vader Feda (54) maandag na achttien jaar werd uitgezet naar Afghanistan. Zijn gezin bleef achter op Schiphol. "Waar is hij nu? Hoe gaat het nu met hem? Ik weet gewoon niks, het is verschrikkelijk."
Geschreven door

Het gezin is radeloos. Ze wonen al achttien jaar in Nederland, maar de vader moest terug naar Afghanistan. In 2006 kregen de moeder en haar drie kinderen een Nederlands paspoort. Feda niet, omdat hij vroeger in dienst geweest van de staatsveiligheidsdienst van Afghanistan.
De dienst wordt in verband gebracht met martelpraktijken. Mensen die er bij gewerkt hebben, komen niet aanmerking voor een verblijfsvergunning. "Ze scheren iedereen over één kam", aldus Tamana. "Mijn vader was gewoon een politieman."
Asiel afgewezenFeda Amiri had maandagmiddag, vlak voor zijn vliegtuig vertrok, opnieuw asiel aangevraagd, maar dat verzoek werd afgewezen. Zijn gezin protesteerde ondertussen op de luchthaven van Schiphol tegen de uitzetting. Zonder resultaat, want iets voor twee uur vertrok zijn vlucht naar India.
Tamana: "Mijn vader is zonder geld en zonder telefoon op het vliegtuig gezet. Ik hoop dat hij in Kabul iemand vindt die met hem meeleeft en hem een telefoontje laat plegen, zodat wij zijn stem kunnen horen en weten dat hij veilig is aangekomen."
'Onverdragelijk'Tamana heeft afgelopen nacht niet geslapen. "Ik lag urenlang wakker. Dat we niet weten waar mijn vader is, is onverdraaglijk." Het gezin Amiri krijgt veel steun van familie en vrienden. "Heel Heeze steunt ons, dat doet goed. Je weet dat je er niet alleen voor staat."
Tamana en haar familie laten het er niet bij zitten. "Ik zou hem het liefst achterna reizen, ook al is het onveilig in Afghanistan. Maar niemand gaat me tegenhouden. Ik wil dat mijn vader terugkomt naar Nederland, bij ons."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.