'Blowjob? Fuck? Fifty!' Strijd tegen illegale prostitutie op parkeerplaatsen A59 Waalwijk faalt - Omroep Brabant
Video

'Blowjob? Fuck? Fifty!' Strijd tegen illegale prostitutie op parkeerplaatsen A59 Waalwijk faalt

6 januari 2015 om 20:10 • Aangepast 24 april 2020 om 22:04
nl
"Blowjob? Fuck? Fifty!" Nog geen tien minuten staan we met een verborgen camera op parkeerplaats Vaerland en het is al raak. De buitenlandse dame is druk op zoek naar klanten en ze is niet alleen. Het lukt de gemeente Waalwijk niet om een eind te maken aan illegale prostitutie op de parkeerplaatsen Labbegat en Vaerland langs de A59.
Geschreven door

Prostituees en hoerenlopers hebben al jarenlang niets te vrezen van het zogenaamde strenge handhavingsbeleid van politie en gemeente.
Op papier is het plaatselijke verbod van de gemeente Waalwijk op prostitutie in 2010 aangescherpt. De regels moesten streng gehandhaafd worden. Betrapte prostituees en hun klanten krijgen thuis een waarschuwingsbrief en moeten daarna een dwangsom betalen.
Vragen aan de gemeenteIn december 2014 stelt Omroep Brabant vragen aan de gemeente Waalwijk. We willen weten hoeveel klanten en prostituees in 2013 en 2014 zijn betrapt en hoeveel mensen uiteindelijk een boete hebben moesten betalen. Ook willen we weten of er nog prostitutie wordt bedreven op de parkeerplaatsen.Het antwoord komt snel.
"In 2013 en 2014 zijn er geen bestuurlijke waarschuwingen en of dwangsommen verstuurd. Het daadwerkelijk constateren van de overtreding is lastig gebleken. Deze constatering is nodig om mogelijke maatregelen juridisch te borgen." In gewonemensentaal: ondanks een verbod en een zeer streng beleid is er niemand betrapt of aangehouden. Onderhandelingen tussen klanten en prostituees zijn volgens de gemeente moeilijk te bewijzen.
Vaerland in de praktijkIn december zijn we overdags op meerdere dagen achtereen op parkeerplaats Vaerland langs de A59. Op alle dagen is het raak. Tussen de acht en tien dames bieden op alle dagen hun diensten aan. Het is druk met klanten. Pooiers in auto's met Belgische kentekens droppen 'hun dames' op de parkeerplaats.
"Blowjob? Fuck? Fifty!", is een veelgestelde vraag. Het kan in de auto, in de bosjes of een stukje verderop in de polder. En bizar: het gebeurt gewoon overdag.
'Dit is schandalig' Voormalig PvdA-politicus Frans Simon stelde vier jaar geleden aan het college van B en W van Waalwijk vragen over de vermeende prostitutie op de parkeerplaatsen. Het antwoord was min of meer geruststellend. Als we hem confronteren met onze verborgen camerabeelden schrikt hij zich kapot.
"Dit vind ik schandalig. Ik schrik hier echt van, het gebeurt gewoon overdag. Het is veel erger dan het ooit is geweest is. De rillingen lopen over mijn rug, echt waar." De oud politicus zegt zijn partij in te lichten over de actuele situatie. "Hier moet een einde aan komen."
Rol burgemeesterPolitiek en wettelijk verantwoordelijk voor de huidige situatie op de parkeerplaatsen Vaerland en Labbegat is burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk. Volgens de wetgever is hij verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en ook voor de handhaving daarvan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.