'Gebruik smartphone en social media steeds vaker dwangmatig', Socialbecitas kwaal van deze tijd

6 januari 2015 om 16:42
nl
Even je mail checken, even kijken of er op Facebook nog iets gebeurd is. Kijk maar op een willekeurige plaats en je ziet bijna iedereen op zijn mobieltje staren. "Je bent altijd in contact en dat geeft een prettig gevoel. Facebook, Whatsapp en internet geven dat gevoel."
Geschreven door

Als je niet meer zonder je smartphone kunt en het gebruik van social media dwangmatig wordt. Als je even niet op je telefoon kijkt en je hebt meer dan 185 berichten op Whatsapp. Dan lijd je volgens Herm Kisjes uit Middelbeers aan socialbesitas. Kisjes is verslavingsdeskunige, gespecialiseerd in game- en internetverslaving.
Geïrriteerd en boosSocialbesitas is een kwaal van deze tijd. Altijd en overal bereikbaar zijn op social media. Met name jongeren lijden hieraan. Zij kunnen niet meer zonder hun telefoon. Dan raken ze geïrriteerd en worden ze boos. "In gesprek met anderen zijn ze met hun gedachten bij hun online-vrienden. De druk om sociaal te zijn en te reageren op alle berichten is constant aanwezig", aldus Kisjes.
Jongeren zetten tegenwoordig alles op internet en alles wordt opgeslagen. Facebook heeft programma's waarbij ze kunnen traceren waar je bent. Ze kunnen, zelfs als je in een winkel bent, ook achterhalen wat je gekocht hebt. Overal wordt een profiel van aan gemaakt. "Dat kan prettig zijn, maar ook heel vervelend", aldus Kisjes
Gaat 24 uur per dag doorHet nadeel is ook dat het 24 uur per dag doorgaat. Als je vroeger gepest werd, stopte dat thuis. Maar nu gaat het op social media door. Een ongenoegen wordt geuit met één druk op de knop. "We moeten leren beter gebruik te maken van onze smartphone en dat is moeilijk. Het is ontzettend leuk maar ook moeilijk om daar een grens aan te geven", aldus Kisjes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.