Expo over Elvis Presley en Colonel Tom Parker moet 40.000 mensen naar Breda's Museum lokken

6 januari 2015 om 20:10
nl
Bijna veertig jaar na zijn dood is hij nog steeds wereldberoemd. Elvis Presley weet met zijn muziek en zijn leven nog steeds de verbeelding te prikkelen. Het Breda's Museum hoopt daarom op dertig- tot veertigduizend bezoekers voor de expositie 'De Elvis Code' die in maart van start gaat.
Geschreven door

Elvis Presley en Breda hebben een band. Elvis manager Colonel Tom Parker werd in 1909 in het centrum van Breda geboren. Hij heette toen nog Dries van Kuijk. Van Kuijk vertrok op jonge leeftijd naar Amerika. Hij wist het land binnen te komen buiten de officiële controles om. De rest van zijn leven was hij dan ook illegaal in Amerika. Het zat hem niet in de weg maar hij moest wel altijd in Amerika blijven.
De muzikant als merk Presley en Colonel Parker/Dries van Kuijk hadden een bijzondere band. Volgens Elvis-liefhebber Sander van Bussel, medesamensteller van de tentoonstelling in Breda, was Van Kuijk een van de eerste managers die er in slaagde om een muzikant als merk neer te zetten. Iets wat later in de (pop)muziek hoe langer hoe normaler werd.
Voor de expositie werkt het museum samen met een groep verzamelaars, voor een deel afkomstig uit Duitsland. Samen beschikken ze over kostuums, filmscripts, oude brieven, spullen uit Elvis legertijd, sieraden en nog veel meer. Andy Schröer toonde dinsdag in Breda al een oude koffer van Colonel Parker en de familiebijbel van de familie Presley. De bijbel komt uit 1870 en is waarschijnlijik het oudst bekende voorwerp uit de familie Presley.
Nieuwe toekomstHet Breda's Museum zit in een bijzondere periode. De oude organisatie is door bezuinigingen afgebroken. De samenvoeging met het MOTI moet een nieuwe toekomst opleveren maar de plannen daarvoor zijn nog niet geschreven.
De Elvis-expositie wordt gebruikt om met andere organisaties in de stad contacten te leggen. Poppodium MEZZ gaat ook met Elvis aan de slag, de VVV haalt een Tom Parker-wandeling uit de kast en museumdirecteur  Vera Hoogsteden is 'in' voor acties met ondernemers uit de stad, 'bijvoorbeeld een Elvis Presley-menu'. Om de begroting rond te krijgen, wordt voor de Elvis-expositie wel een toeslag van 3,50 euro gerekend. De prijs voor een gewoon kaartje komt dan op ongeveer elf euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.