Video

'Extreem onrechtvaardig dat Feda Amiri uit Heeze zomaar het land is uitgezet'

8 januari 2015 om 09:26
nl
Extreem onrechtvaardig. Met deze stellige woorden uit Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks kritiek op staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Die zette zonder pardon Feda Amiri, die lang in Heeze woonde, begin deze week het land uit.
Geschreven door

Amiri woonde achttien jaar met zijn gezin in Nederland. Hij moest het land verlaten, omdat hij vóór zijn vlucht naar ons land heeft gewerkt voor de staatsveiligheidsdienst van Afghanistan. Volgens Teeven maakte Amiri zich daarbij schuldig aan oorlogsmisdaden.
Ellemeet beweert alleen dat de bewindsman zich er veel te makkelijk vanaf maakt. "Wat mij zorgen baart, is dat deze meneer is uitgezet zónder dat is bewezen dat hij oorlogsmisdaden heeft gepleegd", legt het Kamerlid donderdag bij Omroep Brabant uit.
Mogelijk onderduikenDe politica noemt het 'extreem onrechtvaardig' dat Teeven Amiri zomaar uitzette en maakt zich dan ook zorgen om het beleid. Ze heeft hierover Kamervragen gesteld. "Amiri heeft hier drie kinderen gekregen. En nu moet hij gedwongen zijn gezin in de steek laten en mogelijk onderduiken in Afghanistan."
Het beleid van Teeven is omstreden. Onder meer de Verenigde Naties en Human Rights Watch vinden volgens Ellemeet dat de staatssecretaris éérst moet bewijzen dat iemand fout was. Pas dan zou hij iemand mogen uitzetten, want 'oorlogsmisdadigers moet je niet in bescherming nemen'.
Geen spoor van AmiriOverigens is niet bekend of Amiri, die maandag werd uitzet, inmiddels is aangekomen in Afghanistan. Zijn dochter kan nergens bevestigd krijgen of haar vader terecht is. Ze houdt er rekening mee dat de Nederlandse overheid 'een spelletje aan het spelen is' met haar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.