Video

In welke Brabantse steden wordt stilgestaan bij de aanslag in Parijs? Een overzicht

8 januari 2015 om 19:36 • Aangepast 21 november 2020 om 20:41
nl
In verschillende Brabantse steden wordt donderdag stilgestaan bij de aanslag in Parijs. Dit gebeurt door demonstraties en bijeenkomsten. Ze zijn een steunbetuiging aan de nabestaanden en bedoeld om de slachtoffers te herdenken van de schietpartij op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Hierbij vielen woensdag twaalf doden. Een overzicht waar donderdag in Brabant de bijeenkomsten worden gehouden.
Profielfoto van
Geschreven door
  • Bergen op Zoom, Thaliaplein om 18.00 uur: Bij het MoNUment houdt Burgemeester Frank Petter een toespraak.


  • Breda, Grote Markt om 18.00 uur: Voor het stadhuis spreekt loco-burgemeester Bob Bergkamp de aanwezigen toe omdat 'een dergelijke aanslag tegen vrijheid van meningsuiting volstrekt onacceptabel' is.
Wachten op privacy instellingen...
  • Den Bosch, De Markt om 18.00 uur: Voor het bordes is er een manifestatie op de Markt. Er wordt gesproken door burgemeester Ton Rombouts, de Franse honorair consul Peter Louwers, de voorzitter van het Platform Religie en Levensbeschouwing Piet Ronnes, hoofdredacteur Ton Rooms van het Brabants Dagblad en tekenend columnist Misjel van Gerwen.
Wachten op privacy instellingen...
  • Eindhoven, Stadhuisplein om 18.00 uur: De gemeente wil in een openbare bijeenkomst in het stadhuis 'steun betuigen aan slachtoffers en nabestaanden en uitdrukking geven aan ons gevoel van saamhorigheid'.
Wachten op privacy instellingen...
  • Etten-Leur, De Markt om 18.00 uur: De Etten-Leurse Floor Sprenger is initiatiefneemster van de bijeenkomst. "We moeten iets doen tegen deze aanval op de vrijheid van meningsuiting." Ze vraagt of deelnemers een waxinelichtje willen meenemen. Bij het Oude Raadhuis houdt burgemeester Van Rijnbach een korte toespraak.


  • Helmond, Cacaokade om 17.45: Tussen kwart voor zes en zeven uur is in de Cacaofabriek een bijeenkomst. Burgemeester Elly Blanksma spreekt om zes uur. De gemeente roept mensen om een pen of potlood mee te nemen.
  • Roosendaal, De Oude Markt om 18.00 uur: Burgemeester Jacques Niederer gaat de manifestatie voor en hoopt dat alle Roosendalers 'massaal hun steun betuigen aan de slachtoffers en te strijden voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid'.


  • Sint-Michielsgestel, Meanderplein om 19.00 uur: Niet een aparte bijeenkomst, wel een moment van bezinning. De gemeenteraden van Boxtel en Sint-Michielsgestel staan tijdens hun reguliere vergadering in het gemeentehuis stil bij de aanslag.


  • Steenbergen, Buiten de Veste om 18.00 uur: In de hal van het gemeentehuis van Steenbergen is er een bijeenkomst op initiatief van de raadsfractie van de PvdA. Burgemeester Vos en overige collegeleden zullen aanwezig zijn.


  • Tilburg, Pieter Vreedeplein om 18.00 uur: Via Facebook worden mensen opgeroepen te komen. Daarop aansluitend wordt in de raadzaal van het gemeentehuis van Tilburg een verklaring bekrachtigd. Iedereen mag daarbij zijn. Ook vrijdag kan het 'statement' worden ondertekend.

Platform Son en BreugelDe gemeente Son en Breugel lanceert online een platform waarop mensen een steunbetuiging kunnen achterlaten. Dit heeft burgemeester Hans Gaillard besloten na een gesprek met tekenaar Sandor Paulus. Hij tekent onder meer cartoons voor Weekblad Forum in Son.
Vlag halfstokDe gemeente Oisterwijk laat in een verklaring weten dat de vlaggen halfstok hangen. Dit is ook het geval in Schijndel en de zogeheten As50-gemeenten. Dit zijn Bernheze, Landerd, Uden, Veghel en Oss. Inwoners van deze gemeenten die niet naar een demonstratie gaan, maar wel hun steun willen betuigen, wordt de suggestie meegegeven om donderdagavond hun verlichting thuis te dimmen of te doven en een brandende kaars voor het raam te zetten.

Wachten op privacy instellingen...School voor de journalistiekDe Fontys Hogeschool voor journalistiek in Tilburg hield donderdagochtend om elf uur een actie. Studenten en docenten stonden op dat tijdstip allemaal buiten.

Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...


Minuut stilte op mediaredactiesOp mediaredacties in het hele land, waaronder die van Omroep Brabant, werd donderdagmorgen om elf uur een minuut stilte gehouden om de aanslag te herdenken Ook de publieke radio- en tv-zenders namen een minuut stilte in acht.
Geen strips in Brabantse krantenDe stripverhalen in de Brabantse kranten zijn donderdag vervangen door zwarte blokjes met de tekst #jesuischarlie. ‘Je suis Charlie’ (Ik ben Charlie) is de boodschap waarmee massaal steun wordt betuigd.
Condoléanceregister Franse ambassadeDe Franse ambassade in Den Haag heeft een condoleanceregister geopend. Mensen die het register willen tekenen, kunnen donderdag van halfdrie tot zes uur terecht en vrijdag tussen negen en zes uur. Bij de ambassade hangt de vlag halfstok. Bij het gebouw liggen zes bosjes bloemen en staan kaarsjes.
VrijdaggebedHet Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept moskeebesturen op om tijdens het vrijdaggebed stil te staan bij de aanslag. "Imams zullen hun afschuw uitspreken over deze gruwelijkheid", aldus het CMO.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.