Feda Amiri krijgt geen hulp van Nederlandse ambassade in Afghanistan: 'Hij is geen Nederlander'

8 januari 2015 om 16:36
nl
De Nederlandse ambassade in Afghanistan heeft geen idee waar Feda Amiri zich ergens bevindt in Afghanistan. Dat laat een medewerker van de ambassade donderdag weten. Ook kan de ambassade niets voor Amiri betekenen omdat hij geen Nederlander is.
Geschreven door

Amiri werd maandag na achttien jaar uitgezet. Voordat het Afghaanse gezin naar Nederland kwam, werkte Feda Amiri voor de staatsveiligheidsdienst van Afghanistan. Die dienst wordt in verband gebracht met martelpraktijken. Daarom is vader Amiri niet welkom in Nederland.
'Niet onze zaak'De Nederlandse ambassade in Afghanistan laat weten dat ze het Afghaanse gezin niet in contact kunnen brengen met de vader. Het zou geen zaak zijn van de Nederlandse ambassade daar.
In Heeze zit de familie Amiri nog altijd in onzekerheid. Feda Amiri zou dinsdagmorgen geland moeten zijn. Het gezin is radeloos omdat alleen hun vader contact met hen kan zoeken. Andersom is dat niet mogelijk. ''We weten niet eens of hij wel echt geland is in Kabul'', laat dochter Tamana Amiri weten.
'Nog niets gehoord'De ambassade in Kabul wijst naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar ook daar weten ze niet hoe het met de Afghaanse man gaat. ''Daar gaan wij niet over. Wij gaan sowieso niet in op persoonlijke gevallen. De familie kan het beste contact zoeken met familie, vrienden of kennissen daar'', laat een woordvoerder weten.
Het gezin is ten einde raad. ''We hebben daar geen vrienden, familie of kennissen. We kennen daar niemand en mijn vader ook niet. Ik heb geen idee hoe we contact kunnen krijgen met mijn vader. Niemand kan ons helpen.''
Rechtbank: Uitzetting terechtDe rechter in Den Bosch oordeelde donderdag dat Staatssecretatis Fred Teeven van Veiligheid en Justitie de Afghaanse man mocht uitzetten. De rechtbank oordeelde bijna vijf jaar geleden ook al dat de man uitgezet mocht worden. Eind vorig jaar kreeg Amiri te horen wanneer hij uitgezet zou worden.
Daarop tekende hij tevergeefs beroep aan. Maar volgens de rechter kwam de man niet met nieuwe argumenten tegen zijn uitzetting. Volgens de rechtbank zei Feda Amiri dat hij niet uitgezet kon worden vanwege zijn gezin. De rechter oordeelde dat dat geen geldig argument is. Zijn kinderen zijn meerderjarig en bij de gemeente stond hij niet meer ingeschreven op hetzelfde adres als zijn echtgenote.
Volgens de rechter zou Amiri hiervoor als reden hebben gegeven dat zijn vrouw anders geen toeslagen van de belastingdienst zou krijgen. Met dat argument kon hij de rechtbank niet op andere gedachte brengen waardoor hij alsnog werd uitgezet. Volgens Amiri's dochter Tamana klopt dit verhaal niet. Haar vader stond volgens haar niet op het adres ingeschreven omdat hij daardoor steeds de Vreemdelingenpolitie aan de deur kreeg. Dat was voor hem een traumatische ervaring.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.