'Criminaliteit hoort ook bij onze Brabantse cultuur'

EINDHOVEN - De cijfers liegen er niet om: in Brabant zijn dit jaar al 26 mensen door geweld om het leven gebracht. Dat zijn nu al er 8 meer dan vorig jaar. De meeste slachtoffers zijn te linken aan het criminele circuit. Volgens historicus en volkskundige Gerard Rooijakkers is er niets nieuws onder de zon: "Ik snap de verontwaardiging daarover niet, want in Brabant bestaat al jarenlang zoiets als een criminele traditie."
In het programma Onder Ons vertelt Gerard Rooijakkers uit Den Bosch dat het beeld van het 'bourgondische Brabant' alleen maar bestaat in de hoofden van Brabanders en ideologische politici: "Bij Brabant denken ze aan de zwaaiende gilden, worstenbroodjes, eten en gezelligheid. Maar Brabant heeft ook een donkere kant en de criminaliteit hier heeft culturele aspecten."  

LEES OOK: 'Drugscriminelen in Brabant hebben te lang de ruimte gekregen'

Volgens de volkskundige zit misdaad ingebakken in de Brabantse cultuur. "Het is verweven in familiestructuren en als je er eenmaal inzit kom je er niet meer uit. Brabantse families hebben al generaties lang een ambivalente houding tegenover overheden. En die codes, die afspraken, zijn onveranderd."

De Bende van Oss en New Kids
De drugscriminaliteit viert hoogtij in Brabant. Maar ook afpersing en omkoping. Afgelopen week zijn twee corrupte agenten opgepakt. Ze zouden informatie hebben doorgespeeld aan criminelen in ruil voor geld. Ook dat is iets van alle tijden zegt Rooijakkers: "Kijk naar de bende van Oss. Daarin wordt gezegd 'je kan een getuige betalen of kapotschieten', dus omkoping was er toen ook al."

Ook het succes van de New Kids heeft Rooijakkers niet verbaasd: Het laat zien wat er ook leeft in Brabant. Hele volkswijken herkennen zich in de New Kids."

Aanpak
Over de aanpak van de misdaad in onze provincie is Rooijakkers duidelijk: "Ga naar het platteland, waar zie je nog een politieagent? De strijd is verloren als je denkt dat het uit te bannen is. Criminelen hadden in Brabant nog nooit zoveel ruimte als nu."