Video

Duizenden Brabanders staan stil bij aanslag Parijs: 'Geweld is nooit de oplossing'

8 januari 2015 om 20:01 • Aangepast 21 november 2020 om 20:41
nl
Op vele plekken in Brabant wordt stilgestaan bij de brute aanslag woensdag in Parijs waar twaalf mensen door mitrailleurvuur om het leven werden gebracht, onder wie redactieleden van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Brabant toont zijn medeleven. Brabant is stil.
Profielfoto van
Geschreven door

Om zes uur donderdagavond startte een grote manifestatie in Parijs. Op hetzelfde moment werd ook op vele plekken in Brabant stilgestaan bij de aanslag.
Vrijheid van meningsuitingNiet alleen ter veroordeling van de aanslag, maar ook om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting, waar de aanslag een directe aanval op was.
In Den Bosch kwamen rond zes uur rond de vierhonderd mensen naar De Markt waar voor het bordes van het stadhuis een minuut stilte werd gehouden. Sommige aanwezigen waren zichtbaar geëmotioneerd.
'Meteen gegaan'"Ik zag op het journaal dat er een demonstratie was en ik ben er meteen naar toe gekomen", vertelde een vrouw op De Markt in Den Bosch. "Dat er onenigheid is, dat kan, maar dat moet je niet oplossen met geweld", besloot de vrouw in tranen.
In Breda stond al vroeg een man met een hond. Hij hield zijn paraplu omhoog tegen de regen. Hij wilde iets doen. Hij moest wel. Of het wel of niet druk zou worden, maakte hem niet uit. "Al blijft het stil. Ik wil mijn medeleven betuigen. Vrijheid voor alles."
Ook drukte in EindhovenOok het stadhuis van Eindhoven stroomde vol. Sommige droegen zwarte T-shirts met 'Je Suis Charlie' in witte letters. Een minuut stilte voor de slachtoffers volgde.

Wachten op privacy instellingen...

Overigens was er in Eindhoven ook een ander geluid te horen. "Je kan over de islam praten en er goed over discussiëren. Maar je moet er niet de spot mee gaan drijven", zegt iemand. Hij suggereert dat Charlie tijdschrift Charlie Hebdo de aanslag op zichzelf afriep. "Vrijheid van meningsuiting hoort bij de samenleving, maar als ik iets verkeerd zeg over de koningin word ik ook gearresteerd. Als je dan de profeet tekent als homo of extremist, vind ik dat je toch te ver gaat voor ons geloof."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.