'Heusden, Loon op Zand en Waalwijk moeten fuseren... maar alles bij het oude laten, dat kan ook'

9 januari 2015 om 11:30
nl
Heusden, Loon op Zand en Waalwijk op laten gaan in één gemeente. Dat is een van de vier scenario's voor deze drie gemeenten. Een andere optie is om alles bij het oude te laten. Politiek en inwoners moeten een keuze maken, zeggen twee hoogleraren na een onderzoek.
Geschreven door

De hoogleraren Pieter Tops en Stavros Zouridis van de Tilburg University zijn in de arm genomen door Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Deze gemeenten werken al langer samen en ze wilden weten wat er nog meer mogelijk is.
De hoogleraren komen met vier keuzemogelijkheden:

  • Opgaan in één Duingemeente
  • Alles bij het oude laten
  • Versterking van een zogeheten netwerkbestuur
  • Relaties met steden in de buurt intensiveren
De hoogleraren vinden dat er op ambtelijk, politiek én maatschappelijk niveau over de bestuurlijke toekomst moet worden gediscussieerd.
Rapport commissie-HuijbregtsDe uiteindelijke uitkomst is een reactie op de bevindingen van de commissie-Huijbregts. Deze werkgroep, genoemd naar het Eerste-Kamerlid Helmi Huijbregts, heeft de veerkracht van alle gemeenten in Brabant onder de loep genomen.
Ruim twee jaar geleden stelde ze onder meer vast dat het beste zou zijn dat een gemeente als Loon op Zand vergaand gaat samenwerken met een andere gemeente. Een ultieme stap kan een fusie zijn met één of meer gemeenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.