Video

Succesvolle uitdeelactie 'Je Suis Charlie-shirts' in Langenboom

10 januari 2015 om 18:04 • Aangepast 21 november 2020 om 20:38
nl
De 'Je Suis Charlie-shirts' die zaterdagmorgen gratis werden uitgedeeld door een zeefdrukkerij in Langenboom waren binnen de kortste keren 'uitverkocht'. Nog voordat de uitdeelactie begon, stonden mensen al voor de deur.
Profielfoto van
Geschreven door

"Er wordt natuurlijk heel erg veel gesproken over de vrije meningsuiting: iedereen vindt dat een groot goed, maar dan moet je ook een keer een daad stellen", vertelt bedrijfsleider Johan Becker.
Vrijheid van meningsuitingHet statement 'Je Suis Charlie' is de afgelopen week synoniem geworden voor de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft te maken met de moorddadige terreuraanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo van afgelopen woensdag. Daarbij kwamen acht journalisten en nog eens vier andere medewerkers om het leven.
De zeefdrukkerij in Langenboom startte de actie omdat ze van mening zijn dat ook in de kleine Brabantse kernen een statement afgegeven moet worden, net als in de grote stad.
'Waar gaat deze wereld heen'Voor veel belangstellenden was het verbijsterende nieuws en daarmee de kwetsbaarheid van vrijheid de belangrijkste reden om een t-shirt op te halen en te dragen. "Wat is nou erger?", vraagt Jeffrey Derksen zich af. "Iemand vermoorden of een tekening maken?"
Terwijl Derksen die vragen hardop stelt, relativeert hij: "Soms zeg ik ook wel eens dingen waarvan ik achteraf denk: dat had ik beter niet kunnen zeggen. Maar ja, dat doet iedereen toch wel eens?" Derksen moet er niet aan denken dat hij zijn uitgesproken mening onder stoelen of banken zou moeten steken.

Wachten op privacy instellingen...

Succesvolle actieVan heinde en verre kwamen mensen naar Langeboom om zo'n t-shirt te bemachtigen. Binnen drie uur waren bijna alle t-shirts uitgedeeld. Het bedrijf hoopt dat iedereen die een t-shirt heeft opgehaald het ook echt en vaak gaat dragen om het statement 'Je Suis Charlie' extra kracht bij te zetten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.