Stuifmail 11 januari: elfenbankjes en krokussen

11 januari 2015 om 12:47
nl
Ieder weekend verlaat boswachter Frans Kapteijns eventjes de natuur om aan te schuiven bij Willem-Jan Joachems in de radiostudio. Daar beantwoordt hij lezersmail en praat hij over bijzondere fenomenen uit de natuur. In deze aflevering van Stuifmail elfenbankjes en bloeiende krokussen.
Geschreven door

Frans Buijs stuurde onze boswachter met heel veel elfenbankjes. "Die groeien het hele jaar door", zegt Frans. "Je komt ze het meest tegen op stronken of op de grond liggende takken. Elfenbankjes delen we in bij de saprofyten."
"Overigens zie je dat de vruchtlichamen van de elfenbankjes vaak aan een kant van zo'n stronk of tak groeien. De kleuren van het gewoon elfenbankje zijn zeer variabel; van wit tot aan zwart en veel daar tussen, zoals beige, okergeel, (rood)bruin, grijs, blauw of zwartachtig met wel altijd een witte rand."
Bloeiende krokussenDe tweede foto die Frans kreeg, ging duidelijk over bloeiende krokussen. "Volgens mij de eerste in heel Brabant. Zag al wel dat er op 5 januari 2015 de eerste blauwe druifjes (Huissen  Gelderland) zijn gemeld en ook heb ik al sneeuwklokjes, met de eerste waarneming in Nederland op 2 januari, gezien. Als luisteraars het leuk vinden mogen ze mij ook hun eerste waarneming van dit soort planten doorgeven."
Ten slotte schreef Ellen de Haan nog een bijzonder gedicht:Langzaam lopendvan nu naar laterlangs kant nog walVolgend mijn voetenop de voetTerwijl het water meelooptkom ik er vanzelfIets later

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.