Gesprekken succesvol: vondelingenkamer in West-Brabant binnenkort open

11 januari 2015 om 14:32
nl
Stichting Beschermde Wieg opent binnenkort een vondelingenkamer ‘ergens in het westen van Brabant’. Initiatiefneemster Barbara Muller heeft dat zondag aangekondigd. In welke stad is nog niet duidelijk, maar het gaat mogelijk om een vondelingenkamer in Breda.
Geschreven door

Vorig jaar openden in Groningen en Papendrecht de eerste vondelingenkamers. Een moeder kan haar baby daar anoniem achterlaten. Tot dusver is er nog geen gebruik gemaakt van die mogelijkheid, aldus Muller.
Vondst dode babyDeze week ging Stichting Beschermde Wieg in gesprek met particulieren over de totstandkoming van een vondelingenkamer in Breda, waar vrouwen na een ongewenste zwangerschap anoniem hun pasgeboren kinderen kunnen achterlaten.
De vondst van de dode baby twee weken geleden heeft daar niets mee te maken, maar het toont wel de noodzaak aan dat dergelijke vondelingenkamers nodig zijn in Brabant, vertelde de stichting eerder aan Omroep Brabant.
WeerstandEr is ook weerstand tegen de vondelingenkamers, onder andere bij de Raad voor de Kinderbescherming. Een kind dat bij een vondelingenkamer wordt afgegeven, zal niet weten wie zijn biologische ouders zijn. En weten van wie je afstamt is een fundamenteel recht en tevens van essentieel belang voor het kind, zeggen tegenstanders.
Bovendien krijgt de moeder niet de zorg die zij nodig heeft. Het achterlaten van een baby is strafbaar maar staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) treedt vooralsnog niet op tegen vondelingenkamers. De juridische mogelijkheden om op te treden tegen een particuliere voorziening waar vrouwen hun kind kunnen achterlaten zijn beperkt, zegt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.