Asielzoekersdebat Steenbergen: agressieve sfeer, boegeroep en middelvingers

STEENBERGEN - Het asielzoekersdebat in Steenbergen verliep woensdagavond erg rumoerig. Tegenstanders joelden voorstanders uit en riepen leuzen. De gespreksleider vroeg de aanwezigen om zich in te houden, maar daar werd weinig gehoor aan gegeven. Op het moment dat agressievelingen werden aangesproken op hun gedrag, verlieten zij de zaal.
Honderden mensen verzamelden zich in sporthal 't Cromwiel. Buiten bleef het na afloop rustig. De ME kwam uit voorzorg wel ter plaatse. De gemeente Steenbergen gaf inwoners woensdagavond de kans om zich uit te spreken over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

Boegeroep en middelvingers
Bij aanvang van de bijeenkomst kreeg burgemeester Vos amper de kans om uit te praten. Boegeroep klonk. 21 burgers maakten gebruik van de inspraakmogelijkheid.

'Verplichting om te helpen'
Inwoner Dasja Abresch sprak zich als één van de weinigen uit vóór een asielzoekerscentrum.

"Ik vind dat we het verplicht zijn om mensen, die zich in een oorlogssituatie bevinden, een vluchthaven te bieden. Ik voel de wil en de plicht om een ander die in nood verkeert te helpen. En zoals u merkt, ben ik niet bang om dat hier te zeggen."

Haar toespraak werd onderbroken door tegenstanders met gejoel en leuzen. Na afloop zou ze onder politiebegeleiding het pand hebben verlaten. Burgemeester Vos overwoog om in te grijpen. "Maar ik heb daar toch maar van afgezien, omdat ze zich goed staande hield en haar betoog kon afmaken."
Tegenstanders reageerden boos op de politiek. Zo wilde een inspreker van burgemeester Vos weten of hij het accepteert als de veiligheid in Steenbergen afneemt. Toen Vos zei dat hij niet verwacht dat het onveilig wordt, kreeg hij luid boegeroep over zich heen. Middelvingers gingen de lucht in.

Sommige tegenstanders spraken vooral hun bezorgdheid uit en waren bang voor waardevermindering van hun huis.

Heftige avond
De burgervader van Steenbergen sprak na afloop van 'een heftige avond'. “Maar de gemeenteraad heeft om de mening van de Steenbergenaar gevraagd. En die hebben we gekregen.”

Richting de burgemeester werd door een deel van de zaal ‘we gaan op vossenjacht’ geroepen. Vos: “Er worden wel vaker grappen gemaakt met mijn naam. Dit is trouwens niet grappig, maar ik kan er wel tegen.”

Volgens Vos gaat de gemeenteraad nu goed nadenken over de uitkomst van de avond. In november neemt de raad een beslissing over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum.

Feyenoord-shirts in de zaal
De burgemeester kondigde woensdagmiddag om vier uur een noodverordening af. Bij de politie was informatie binnengekomen dat supporters van de harde kern van voetbalclub Feyenoord naar Steenbergen wilden komen om te rellen.

Ondanks die noodverordening zaten er wel mensen in Feyenoord-shirts in de zaal. De burgemeester denkt dat het toch om groepen uit de regio gaat.


Asielzoekersdebat terugkijken
De volledige bijeenkomst is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de lokale omroep SLOS.


'AZC weg ermee'
Zo'n tweehonderd tegenstanders van het asielzoekerscentrum liepen voorafgaand aan de bijeenkomst samen naar de sporthal. Ze riepen leuzen als 'AZC, weg ermee' en ze droegen brandende fakkels.
Verhitte gesprekken
Het debat in Steenbergen over de vluchtelingen leidde eerder al tot verhitte gesprekken en schreeuwpartijen. Zo kwamen vorige week voor- en tegenstanders met elkaar in aanraking. Tegenstanders gooiden met eieren, waarna voorstanders vertrokken om escalatie te voorkomen.

De protestacties ontstonden op aandringen van PVV-leider Geert Wilders. Die zou vorige week naar Steenbergen komen, maar kon niet komen vanwege uitgestelde stemrondes in de Tweede Kamer. Hij beloofde binnenkort alsnog te komen.