Video

Ambitieuze jonge Brabantse muzikanten strijden om finaleplek in Prinses Christina Concours

11 januari 2015 om 19:00 • Aangepast 21 november 2020 om 20:37
nl
De meeste tieners luisteren naar popidolen als One Direction, maar de 12-jarige Iris van Nuland uit Oss luistert liever naar Bach of Mozart. Ze speelt het liefst elke dag zo lang mogelijk viool. Of de 14-jarige Stan Leenders uit Gemert: hij kruipt het liefst achter zijn slagwerk. Beiden doen volop mee in de race om een finaleplaats.
Profielfoto van
Geschreven door

Zondagmiddag stonden de twee natuurtalenten in de Brabantse finale van het Prinses Christina Concours, een wedstrijd voor jonge muzikanten.
Eerste voorronde van dit jaarZaterdag was in Den Bosch de eerste voorronde voor de belangrijke muziekwedstrijd. Daaraan deden zeventig getalenteerde jonge muziekanten mee, vooral uit Brabant. Onder hen dus Iris van Nuland en Stan Leenders, die zondag samen met nog eens zes andere finalisten in de finale stonden.

Wachten op privacy instellingen...

AmbitieusEen uur voor de spannende finale bereidde Iris zich samen met haar begeleidende pianiste voor op haar finale-optreden. "Veel musici beginnen al van jongs af aan, ik dus ook", vertelt het Osse meisje met trots. Iris wil van muziek maken haar beroep maken. "Misschien niet als soliste, maar dan in kamermuziek of in een trio of in een kwartet, dat lijkt me heel erg leuk!"
Met iets minder klassiek materiaal probeert Stan Leenders zijn plek in de race te houden. Hij staat op het podium met een modern uitgewerkt slagwerkstuk. "In mijn muziek kun je een mens herkennen en je daar ook in inleven", legt Stan uit. "Soms wordt die persoon boos en dan sla ik in de bamboechimes."

Wachten op privacy instellingen...

Veel prijzenIris en Stan deden mee in de categorie 12 tot 14 jaar. De jonge violiste uit Oss wist met haar indrukwekkende optreden de eerste plek te veroveren. Daarmee staat ze meteen in de landelijke halve finale op zaterdag 11 april in Den Haag. Ook won ze twee masterclasses bij een bekende Nederlandse musicus naar keuze en staat ze in het voorprogramma van een gerenommeerd ensemble. Stan Leenders eindigde als tweede. Ook hij dingt nog mee naar een finaleplaats.
De grote finale van het Prinses Christina Concours is op zondag 26 april 2015 in het Lucent Danstheater in Den Haag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.