Wethouder over 10 keer loos brandalarm op station Breda: 'Aantal reizigers deed valse meldingen'

12 januari 2015 om 12:38
nl
Van de tien keer dat onnodig het brandalarm afging op het station in Breda, waren in drie tot vijf gevallen reizigers verantwoordelijk. De handmelder werd een aantal keer onterecht gebruikt, dat zegt de Bredase wethouder Selçuk Akinci in een gesprek over de problemen op het station. De gemeente Breda is naast ProRail en de NS opdrachtgever van de verbouwing van het station.
Geschreven door

"We gaan proberen om de financiële schade die de valse meldingen hebben veroorzaakt, te verhalen op de reizigers die verantwoordelijk zijn", aldus Akinci. In totaal zijn er elf brandmeldingen geweest. In een geval was er wel echt brand.
Te fel ingesteldDe valse meldingen verklaren voor een deel waarom de afgelopen weken het brandalarm zo vaak afging op het station. Ook voor de overige keren heeft Akinci een verklaring: "Een paar keer had het te maken met het brandmeldsysteem dat te fel was ingesteld en daardoor te snel reageerde. Inmiddels is het opgelost."
Dat de bouwwerkzaamheden niet zonder ongemakken en problemen zouden verlopen, was volgens Akinci wel ingecalculeerd. "Wat mij gerust stelt, is dat je het ook bij andere grote bouwprojecten ziet, zoals in Rotterdam. Daar ging het brandalarm ook meerdere keren af."
Onnodig uitrukken voorkomenOm onnodig uitrukken van de brandweer te voorkomen is er nu iemand op het station aanwezig die meteen gaat kijken als het brandalarm afgaat. "Die kan eventueel de brandweer afbellen als er niks aan de hand blijkt te zijn. Maar we nemen geen risico. Veiligheid gaat voor alles."
Het station had de afgelopen tijd ook last van lekkages. Daar loopt een onderzoek naar. "We moeten accepteren dat er bij zo'n groot project wat mis kan gaan. Daar moeten we van leren", aldus de wethouder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.