Zware kritiek op technisch directeur Joop Alberda van de KNZB na uitlating op Twitter

EINDHOVEN - De Nederlandse zwemwereld staat te schudden op zijn grondvesten. Aanleiding is een beledigende tweet van technisch directeur Joop Alberda van de KNZB. Alberda schoffeerde op Twitter een journalist, die het aandurfde om milde kritiek te uiten. Op social media wordt de actie van Alberda bestempeld als gedrag dat absoluut niet bij een bondscoach past. "Jezus wat een antwoord van Joop Alberda... Fail!! En als t een grap moet zijn? Zie je mij lachen", reageert Alexander Hulleman op Facebook.
Uit de afkeurende reacties op Twitter en Facebook valt op te maken dat Alberda het flink heeft verbruid in de Nederlandse zwemwereld. Aanleiding voor de commotie is een tweet van Joop Alberda aan het adres van zwemjournalist Jos van Kuijeren.

Die laatste plaatste na een bijeenkomst in Eindhoven 'over het zwembad van de toekomst', op social media de vraag of zo'n sessie nog wel zin had.

De zwemjournalist refereerde aan de momenteel mindere aansprekende resultaten van het Nederlandse topzwemmen en aan de onrust binnen datzelfde zwemmen.

Alberda onder vuur
De kritiek op Alberda en zijn beleid neemt meer en meer toe. Het vertrek van drie topzwemsters naar het buitenland zou alles met dat beleid te maken hebben, bevestigen meerdere bronnen aan Omroep Brabant.

De bijeenkomst in Eindhoven was onder meer bedoeld om tijdens wedstrijden meer bezoekers naar het Pieter van den Hoogenband zwemstadion te trekken.

Van Kuijeren sloot zijn openlijke twijfels over 'de zwembad van de toekomst' bijeenkomst af met de opvatting dat Nederland in de toekomst waarschijnlijk geen topzwemmers meer telt. De reactie van technisch directeur en bondscoach Joop Alberda op Twitter was daarop keihard. "Dan heb jij vrij."

Boze reacties
Die reactie van technisch directeur Joop Alberda heeft tot veel boze reacties geleid. "Jos is de meest ervaren zwemkenner in Nederland. Eenieder moet daar respect voor hebben. Hoe groot je naam ook is...op het droge." Schrijft John Meijdam op Facebook.

"Man, man, man, voel eens aan je pan wat een onprofessionele reactie dit is van de directeur van de KNZB", schrijft Dennis Bos op Facebook. "Hoe kun je zo reageren als bondscoach. Jos van Kuijeren staat en heeft altijd met hart en ziel achter vele zwemmers gestaan ongeacht niveau of leeftijd." Schrijft Titie de Vries.

De reactie van Jan Soek liegt er ook niet om. "Denk dat Joop Alberda eerder vrij krijgt dan Jos." Op Twitter schrijft Gerald Heethaar afkeurend over de KNZB-topman. "Cynisme is geen antwoord op de problemen die de KNZB heeft. Onderkenning is fase één, maar zelfs dat wordt ontkend."


Topsport is hard. De afrekening ook.
Joop Alberda ligt niet alleen onder vuur bij mensen die zijdelings betrokken zijn bij het zwemmen, maar ook bij coaches, zwemmers, oud-zwemmers en begeleiders. Afgelopen zomer tijdens het wereldkampioenschap zwemmen in Kazan sms'te Alberda aan een voormalig zwemmer het bericht.

"Topsport is keihard, de afrekening ook." Dat opvallende bericht afkomstig van Alberda zelf (en de daaraan voorafgaande sms-uitwisseling) is in zijn geheel in handen van Omroep Brabant.  

Vanuit Rusland gaf Alberda een oud-zwemmer de schuld dat zwemmers op het WK in Kazan niet goed presteerden, door geplaatste berichten in een besloten WhatsApp-groep. Die berichten gingen over atleten die met elkaar een relatie hebben of hadden.