‘Aanstootgevende’ foto’s van Hitler en Jezus van Boxtelse fotograaf verboden bij tentoonstelling

12 januari 2015 om 15:34
nl
Twee foto’s van de Boxtelse kunstenaar Dirk Hardy zijn uit het gemeentehuis van de gemeente Binnenmaas in Zuid-Holland geweerd. Het gaat om foto’s van Adolf Hitler en Jezus Christus. De portretten zouden te aanstootgevend zijn. 'Dit is censuur.'
Geschreven door

De werken van Hardy maken deel uit van een zesdelige fotoserie met de naam 'Clay'. De portretten zijn onderdeel van het afstudeerwerk van Hardy, die afgelopen jaar afstudeerde op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
WereldleidersMet zijn afstudeerwerk werd Hardy geselecteerd om deel te nemen aan de jaarlijkse tentoonstelling van de gemeente Binnenmaas. Hiermee maakt Hardy kans op de Kunstprijs ter waarde van duizend euro. Een onafhankelijke jury, waar onder meer een medewerker van Binnenmaas in zat, keurde het werk van Hardy goed.
Met de foto's toont Hardy de relatie aan tussen beeldcultuur en ideologie. "Dit heeft een bepalende rol gespeeld in de wereldgeschiedenis", vertelt Hardy. Op de foto's zijn naast Hitler, Jezus Christus ook wereldleiders als Jozef Stalin en Napoleon te zien.
Bang voor een rel"Toen ik mijn werken uit had gepakt voor de tentoonstelling, verzamelden ambtenaren en wethouders zich rond mijn foto's. Ter plekke werd besloten dat de foto's van Hitler en Jezus te aanstootgevend waren." In een gemeente die wordt gedomineerd door christelijke partijen, gaf wethouder Arie Mol volgens Hardy aan dat hij bang was voor een rel met de inwoners van de gemeente als de foto's tentoongesteld zouden worden.
De burgemeester van Binnenmaas, André Borgdorff, besloot vervolgens om de foto's te verbieden. "Dit is pure censuur. Ik had dit nooit verwacht. Dat dit gebeurt in Nederland anno 2015 begrijp ik niet", vertelt Hardy.
Andere foto's toch getoondHij besloot om de vier andere foto's, onder meer van Stalin en Napoleon, wél te laten hangen. Op de plekken waar de verboden foto's zouden moeten hangen, staat dat de foto's 'wegens censuur verboden zijn om getoond te worden'. "Ik heb er niet aan gedacht om al mijn foto's te verwijderen. Dan geef ik de burgemeester en wethouders namelijk hun zin. Hij bepaalt blijkbaar wat zijn inwoners wel en niet mogen zien."
Waarschijnlijk deze maand bekijkt een onafhankelijke jury de werken in het gemeentehuis opnieuw. "Het gemeentehuis wordt dan compleet afgesloten omdat de twee foto's dan getoond moeten worden. Na de beoordeling moeten de foto's weer verwijderd worden voordat het gemeentehuis weer open mag", legt Hardy uit.
Onbegrip"Zeker na de aanslagen in Parijs zou je denken dat vrijheid van meningsuiting en persvrijheid hoog in het vaandel staat. Ik dacht dat we al verder waren in Nederland", besluit de kunstenaar zijn verhaal.
De gemeente Binnenmaas laat in een reactie weten dat de tentoonstelling op een prominente plek bij de publieksbalies wordt gehouden. "Wegens het gevoelige karakter van de foto's heeft de gemeente aangegeven dat ze de foto's liever niet in het gemeentehuis geëxposeerd willen zien. Mensen die binnenkomen, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort, worden ongevraagd geconfronteerd met een kunstwerk dat door sommige inwoners als kwetsend ervaren kan worden", staat in een reactie die Omroep Brabant per mail ontving.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.