Jessica (4), Owen (3) en hun moeder uit Gilze toch niet woensdagavond uitgezet

13 januari 2015 om 19:46
nl
Jessica (4), haar broertje Owen (3) en hun moeder uit Gilze worden woensdagavond niet uitgezet naar Burundi. Dat laat de advocaat van het gezin weten. Hij heeft asiel aangevraagd voor de kinderen. Die aanvraag wordt nu bekeken. Binnen nu en twee weken hoort het gezin of ze wel of niet uitgezet worden.
Geschreven door

"Gelukkig hebben onze inspanningen hun vruchten afgeworpen", zegt advocaat Michel Govers. Het gezin wordt nu uit bewaring gehaald. Tot het duidelijk is of ze het land uit moeten verblijven ze in een asielzoekerscentrum.
Eerder besloot de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) dat het gezin woensdagavond uitgezet zou worden. Leraar Luc Bul van basisschool De Bolster in Gilze heeft dat aan BN DeStem verteld. Volgens hem moet er echt een wonder gebeuren wil de uitzetting voorkomen worden. De IND wilde het gezin eerst donderdagavond uitzetten. Bul gaat dinsdag direct na zijn laatste les naar Jessica en haar familie toe.
Advocaat maakt bezwaarVolgens directeur Cor Diepstraten van De Bolster is het onbegrijpelijk dat de vierjarige Jessica opnieuw werd vastgezet. "Kinderen horen niet in de cel. Daar zijn we het in Nederland over eens en toch gebeurt het in de praktijk."
Waar Diepstraten zich ook heel erg boos over maakte is dat de uitzetting voor morgenavond gepland stond, terwijl volgende week de zaak voor de rechter zou komen. De advocaat van de familie heeft daarom ook opnieuw bezwaar gemaakt tegen de uitzettingsplannen van de IND. "Dit is voor ons heel onverwachts dat ze nu toch worden uitgezet, vooral omdat we nog hoop hadden op die rechtszaak. Het is ongelooflijk en onbegrijpelijk waarom dat gebeurt. De vlucht naar Burundi is gewoon al geboekt."
Leerlingen voerden actieLeerlingen van de basisschool De Bolster in Gilze voerden actie in de hoop dat Jessica niet zou worden uitgezet. Op 18 december besliste de rechter in Rotterdam dat het gezin in vrijheid in Nederland mocht blijven. Het gezin verkaste van het uitzetcentrum in Zeist naar het AZC Zweeloo in Aalden. Donderdag is het gezin opnieuw opgepakt en in detentiecentrum Zeist vastgezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.