Video

Eindhovenaar op z'n 55e op stage: 'Hij kwam op de eerste dag te laat'

13 januari 2015 om 19:22
nl
Na je vijftigste een baan vinden, is niet makkelijk vindt Frank van der Laak (55) uit Eindhoven. Hij zat lang zonder werk thuis, maar begon deze week aan een stage. Dat was wel wennen. En dat merkte zijn nieuwe werkgever: 'Op de eerste dag kwam hij te laat.'
Geschreven door

Frank maakt gebruik van de Meesterbeurs. Een nieuw initiatief waarbij hij een half jaar stage loopt met behoud van zijn bijstandsuitkering. “Ik hoop uiteindelijk op een vast dienstverband”, zegt Frank.
Hij is blij met deze kans want hij stuurde al honderd sollicitatiebrieven. Tevergeefs. “Boven de 50 is het moeilijker een baan te vinden. Als je ouder bent, krijg je veel minder respons op de pogingen die je onderneemt.”
Goedkope krachtHet komende half jaar gaat Frank meehelpen in de eenmanszaak van Maarten Klinkenbijl. “Er blijft nog heel veel werk liggen. Hij kan meehelpen met klantenbestanden maken. En e-mails beantwoorden. Of de website onderhouden.” Frank ziet het allemaal wel zitten. “Ik weet niets van websites, maar ik vind het heel leuk om ‘t te proberen.”
Voor werkgever Klinkenbijl zijn de kosten relatief laag. Hij betaalt de bonus van 900 euro die Frank aan het einde van de periode krijgt. En daarvoor terug krijgt hij Frank die 24 uur per week komt werken.  Maar van een goedkope, extra kracht wil hij niets weten. Klinkenbijl: “Voor mij is er de verplichting om er heel veel tijd in te steken.”
Of er een baan in zit voor Frank, weet zijn werkgever niet. “Over een half jaar weet ik wat voor vlees ik in de kuip heb. Wat iemand kan en wat zijn talenten zijn. Als het goed is, kunnen we dan verder gaan.”
Genoeg beurzen beschikbaarDe Meesterbeurs is beschikbaar in Eindhoven waar 250 beurzen beschikbaar zijn. En in Tilburg zijn er 300 beschikbaar. Tot nu toe zijn er slechts 25 plekken ingenomen. In januari volgt ook nog Den Bosch met 100 beurzen. Aanmelden kan via een site. Het idee voor de Meesterbeurs komt van Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarktbeleid in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.