Video

'Je bent een nazi!' Tegenstander azc Claudia van Steenpaal laat zich niet gek maken

25 oktober 2015 om 16:23
nl
De inspraakavond in Steenbergen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in het stadje blijft de gemoederen bezighouden. De beelden van schreeuwende mensen die met vuisten in de lucht hun woede uiten duiken overal in de media op. Ook de insprekers van de avond die tegen de mogelijke komst van een azc waren, worden niet met rust gelaten. Ze worden uitgemaakt voor 'nazi' en in het dorp met de nek aangekeken.
Geschreven door

Zo ook Claudia van Steenpaal uit Nieuw-Vossemeer. De negatieve reacties maken haar alleen maar sterker en haar politieke ambities nemen door alle gebeurtenissen serieuze vormen aan. "Over twee weken is mijn eigen partij opgezet."
LEES OOK: Agressieve sfeer, boegeroep en middelvingers
Claudia van Steenpaal klinkt vastberaden over haar politieke ambities. "Het idee om de politiek in te gaan lag er altijd al wel maar door alles wat er nu gebeurt, zijn mijn plannen in een stroomversnelling geraakt", vertel ze. "Tijdens de inspraakavond in Steenbergen en alles er omheen is maar weer gebleken dat de gemeenteraad die er nu zit gewoon niet goed is."
'Gemeenteraad verantwoordelijk voor negatieve sfeer'De inwoonster van Nieuw-Vossemeer vindt ook dat de gemeenteraad verantwoordelijk is voor de negatieve sfeer die er heerste tijdens de inspraakavond. "De wethouders zaten onderuitgezakt op hun telefoon te kijken", vertelt ze. "Dat jonge grut raakt daar opgefokt van. Ik heb me ook zitten ergeren maar heb mezelf ingehouden." Daarnaast vindt ze ook dat de gemeenteraad door de noodverordening eerder op de dag paniek heeft gezaaid onder de bevolking. "Ik snap dat voorstanders door die noodverordening niet meer durfde te komen maar ik ken ook genoeg tegenstanders die niet meer zijn komen opdagen." De noodverordening was niet nodig geweest volgens Van Steenpaal. "Er is helemaal niets gebeurd."
De inwoonster van Nieuw-Vossemeer hield tijdens de inspraakavond als laatste haar betoog. Ze sprak haar zorgen uit over de plannen om mogelijk zeshonderd vluchtelingen op te vangen in Steenbergen. "Ik maak me zorgen over het grote aantal en de samenstelling van deze groep. Het zijn vooral alleen reizende jonge mannen", sprak Van Steenpaal tijdens de avond. "Ik maak me ook zorgen over de integratie van deze asielzoekers. Het ik gebleken dat deze moeilijk van de grond komt." De gemeente Steenbergen is volgens Van Steenpaal niet in staat zo'n grote groep asielzoekers op te vangen.[Tweet:body:https://twitter.com/CasperHVNL/status/656917857834528769]Niet meer welkomHaar mening als tegenstander heeft voor verschillende reacties gezorgd, vertelt Van Steenpaal. Moeders op het schoolplein van de school van haar zoon begroeten haar ineens niet meer en ook het scheldwoord 'nazi' is verschillende malen gevallen. "Nieuw-Vossemeer is een dorp met verschillende kliekjes. Een andere mening wordt hier niet altijd gewaardeerd", vertelt Van Steenpaal. "Maar ik ga mijn mening hierdoor echt niet aanpassen."
De reacties zijn niet het enige gevolg van haar optreden tijdens de inspraakavond. Van Steenpaal is, zo zegt ze zelf, door haar mening uit de dorpsraad van Nieuw-Vossemeer gegooid en ook bij het sinterklaascomité in het dorp zou ze niet meer welkom zijn.
LEES OOK: Rutte spreekt afschuw uit over heftig debat Steenbergen
De voorzitter van de dorpsraad van Nieuw-Vossemer, Juul Verhallen, laat aan BN DeStem weten dat het standpunt van Claudia van Steenpaal in het vluchtelingendebat niet de reden is voor haar ontslag. Volgens hem kwam Claudia maar zelden naar vergaderingen van de dorpsraad maar vertegenwoordigde ze de raad wel. Dit wilde de raad met haar bespreken en toen Van Steenpaal ook daar niet kwam opdagen is besloten haar te ontslaan uit de dorpsraad, valt te lezen in de krant.
'Negatieve reacties maken me sterker'Maar wie denkt dat Van Steenpaal na dit alles bij de pakken neer gaat zitten, heeft het mis. "Alle gebeurtenissen en reacties maken mij alleen maar sterker", zegt ze. "De mensen die dat allemaal roepen, weten niet wat er speelt."  
Van Steenpaal benadrukt dat ze niet tegen vluchtelingen is en dat ze begrijpt dat deze mensen vluchten. Maar zo zegt ze "De gemeente Steenbergen kan gewoon geen goede opvang bieden. Er zijn geen goede faciliteiten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.