Paul Depla wordt nieuwe burgemeester van Breda: 'Hier ben ik erg blij mee'

14 januari 2015 om 23:46
Paul Depla was de afgelopen jaren burgemeester in Heerlen (foto: ANP)
Paul Depla was de afgelopen jaren burgemeester in Heerlen (foto: ANP)
Paul Depla (PvdA) wordt de nieuwe burgemeester van Breda. De gemeenteraad koos de 49-jarige geboren Eindhovenaar woensdagavond uit een voordracht van twee kandidaten. Dat gebeurde tijdens een besloten raadsvergadering. "Hier ben ik erg blij mee", laat Depla tegenover Omroep Brabant weten.
Geschreven door

De gemeenteraad omschrijft Depla onder meer als een krachtige, intelligente en initiatiefrijke bestuurder met een resultaatgerichte aanpak. In Heerlen is hij burgemeester vanaf 2010.
De aanbeveling voor het burgemeesterschap van Breda gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken, waarna bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt overgegaan. Hij wordt volgens de gemeente naar verwachting begin maart 2015 geïnstalleerd.
"Breda is een bruisende stad die een voortrekkersrol vervult op het gebied van samenwerking in de regio", vertelt Depla.
Lang overleg in besloten vergaderingDe uitkomst liet lang op zich wachten. De vergadering achter gesloten deuren van de gemeenteraad liep ruim drie uur uit omdat er stevig werd gedebatteerd over de toekomstige burgemeester.
In de vergadering, die om zeven uur begon, kreeg de raad twee namen te horen van de vertrouwenscommissie. In totaal werd het overleg vier keer geschorst. De verwachting was dat de naam tegen acht uur bekend zou zijn. "Ik begrijp dat het lang heeft geduurd. Een burgemeester kies je niet zomaar."
'Dit is een kans'Depla is nu nog burgemeester van Heerlen. "Eigenlijk was ik daar nog niet klaar, maar deze kans deed zich nu eenmaal voor. Een politieke carrière is niet te plannen."
Eerder was hij wethouder in Nijmegen. De Eindhovenaar is een broer van Staf Depla. Hij is wethouder van werk, economie en beroepsonderwijs in Eindhoven. "De Depla's zijn weer terug in Brabant. Ik wil vanuit West-Brabant graag tegenwicht bieden aan Oost-Brabant."
AkkefietjeDepla haalde in november 2007 het landelijke nieuws toen hij in de fietsenkelder van het stadhuis in Nijmegen zou zijn bevredigd door een vrouwelijk raadslid. Depla laat weten dat dit akkefietje geen rol heeft gespeeld bij het uitoefenen van zijn bestuurlijke activiteiten. "Het geeft aan hoe kwetsbaar je bent als bestuurder. Het heeft me ook gevormd tot wie ik nu ben."
Een meerderheid van de gemeenteraad van Nijmegen zag destijds de ophef als een privékwestie.
Peter van der VeldenDe nieuwe burgemeester volgt Peter van der Velden op. Die legde zijn functie neer. Van der Velden werd voorzitter van de Coöperatie Werk en Vakmanschap, een samenwerkingsverband van honderden bedrijven die zich inzetten voor het behoud van het technisch vakmanschap.
Van der Velden was tien jaar burgemeester van Breda.

Wachten op privacy instellingen...