Scholieren Summa College in klap wereldberoemd dankzij video: 'We merkten dat er meer achter zat'

14 januari 2015 om 21:40
nl
Brabant is twee beroemdheden rijker. Arjan Henst en Fer van Maasakkers van het Summa College in Eindhoven bereikten de tweede plek in een Europese wedstrijd voor vakscholieren. Voor het college genoeg reden de 20-jarigen in de spotlights te zetten.
Geschreven door

Arjan en Fer deden eind vorig jaar mee aan Euroskills, een internationale wedstrijd waar honderden vakmensen in spé tegen elkaar strijden om wie de beste vakman of vrouw van het Europa is. Daarin bereikten de twee scholieren zilver in de categorie 'mobiele robotica'.
De mechatronicascholieren ontwierpen een robot die medicijnen kan herkennen en die naar een specifieke patiënt kan brengen. Daarvoor maakt het apparaat onder meer gebruik van sensoren die de kleur van een medicijn kunnen herkennen, legt Arjan uit. De scholieren schreven ook zelf de software.
In het zonnetjeDe jury van de Europese competitie was zó onder de indruk dat ze het tweetal beloonde met een prijs in de top drie. Voor het Summa College was dat genoeg reden om Arjan en Fer in het zonnetje te zetten.
De school schakelde een extern bedrijf in, Fama Volat, om de twee te verrassen. Het Summa College vroeg ze naar een eetcafé te komen om te praten over de wereldkampioenschappen in augustus, waar Arjan en Fer voor zijn geplaatst. Ze hadden geen idee wat ze te wachten stond.
'Mag ik een foto maken?'"Opeens vroeg iemand een foto van ons te maken", lacht Arjan. "We keken elkaar al aan en dachten: wat moeten we hiermee? Toen daarna nog iemand kwam, hadden we al door dat er iets meer achter zat."
En of er iets achter zat! Er volgde een heuse aubade van iedereen die in het eetcafé zat. De verborgen camera van het Summa College legde alles vast. Deze week verscheen het verslag van de behaalde sterrenstatus van Arjan en Fer het hoogtepunt op YouTube. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=V7rClxQh7yg]Behalve Arjan en Fer deden er meer Brabanders mee aan Euroskills, onder wie nog twee leerlingen van het Summa College, één van ROC Tilburg en één van ROC de Leijgraaf in Veghel. De complete lijst is te zien op de Nederlandstalige website van de competitie.
Ook robotica in toekomstArjan werkt nu als technicus bij een bedrijf, maar denkt dankzij de competitie na om later verder te gaan in de robotica. Fer leert inmiddels door op het hbo.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.