Zorgen over lawaai Joint Strike Fighter (JSF) blijven in Volkel

14 januari 2015 om 22:07
nl
Nader onderzoek naar het lawaai van de JSF heeft de zorgen rondom vliegbasis Volkel niet weggenomen. Omwonenden en gemeenten kunnen zich nog steeds geen enkele voorstelling maken van het geluid van de nieuwe straaljager. Ze willen meer concreet inzicht in het verschil tussen de F-16 en de JSF.
Geschreven door

In een extra vergadering met de vliegbasis woensdagavond werd het verzoek herhaald om een JSF naar Volkel te laten komen om de omgeving het geluid te laten horen en ervaren.
Geen concreet antwoordVolgens tests in de Verenigde Staten maakt de JSF bij overvliegen 110 tot 115 decibel geluid. "Maar het antwoord op de vraag wat dat concreet betekent, is niet gegeven. Wilt u draagvlak krijgen, dan moeten er extra stappen gezet worden", zei burgemeester Henk Hellegers van de gemeente Uden.
Aan het verzoek om een JSF naar Nederland te laten komen, kan voorlopig niet worden voldaan. De twee toestellen die Nederland inmiddels heeft aangeschaft, blijven in de Verenigde Staten voor tests en training, aldus basiscommandant André Steur.
Hoop op minister gevestigdDe hoop van de omgeving is gevestigd op minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) die op 26 januari naar Odiliapeel komt en de vraag wederom kan verwachten. De minister maakte eerder al bekend dat de JSF minder avondvluchten mag maken boven Volkel.
37 toestellen Nederland koopt ten minste 37 toestellen. Ze komen te staan in Leeuwarden (vanaf 2019) en in Volkel (vanaf 2021).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.