Tijdschrift Charlie Hebdo later geleverd bij Brabantse distributeur, blad pas vrijdag in de winkels

15 januari 2015 om 07:49
nl
Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo is pas vrijdagochtend te koop in ons land. Zeker vijfhonderd exemplaren zouden donderdag verspreid worden via kiosken en boekhandels, maar ze zijn niet op tijd geleverd. De Brabantse tijdschriftendistributeur Betapress verzorgt de distributie van het magazine.
Geschreven door

Audax, het moederconcern van Betapress, noemde de gang van zaken donderdagochtend ‘een rampscenario voor de distributeur’. “We hebben er vannacht over gebeld met Parijs, maar het blijft onduidelijk waar de levering is gebleven'', vertelt directeur Eric Willems.
"Een werkwijze die altijd heel vlekkeloos verloopt, is nu op het cruciale moment fout gelopen", vertelt hij. Over hoe dit kon gebeuren zegt hij 'in het duister te tasten'.
Erg vervelendWillems noemt het erg vervelend dat het satirische blad nu dus nog niet verkrijgbaar is. De drukkerij in Parijs heeft Willems 'flinke excuses' aangeboden. Ook is de formele belofte gedaan dat de bladen donderdag in de loop van de dag op transport gaan naar Nederland.
Het tijdschrift zal onder meer te krijgen zijn bij vestigingen van boekwinkelketen AKO. De keten heeft rond de verkoop van het magazine veiligheidsmaatregelen genomen. Dit liet het bedrijf eerder weten aan het Algemeen Dagblad.
Willems doet donderdag geen uitspraken over waar het magazine vrijdag verkrijgbaar zal zijn. De exemplaren worden verdeeld over zestig tot tachtig verkooppunten, laat hij weten.
Oplage verhoogdIn Frankrijk was het magazine woensdag al te koop. Er ontstond meteen een run op het blad. De oplage werd verhoogd van drie naar vijf miljoen exemplaren. In Nederland werd woensdag op Marktplaats al flink gehandeld in het blad. Het blad is online ook al te lezen.
Volgens de Franse krant Le Figaro is al tien miljoen euro binnengekomen aan donaties en via de verkoop van het blad. Dit geld gaat naar de redactie van Charlie Hebdo en naar nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Bij de aanslag in Parijs kwamen tien medewerkers van het magazine en twee agenten om.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.