Helmondse Maria Smit spreekt Tweede Kamer toe over burgerinitiatief: 'Echt superspannend'

15 januari 2015 om 16:17
nl
Maria Smit uit Helmond sprak donderdagmiddag de Tweede Kamer toe over haar burgerinitiatief. Ze legde de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid uit waarom ze vindt dat artsen patiënten schriftelijk moeten informeren over operaties.
Geschreven door

Maria Smit begon haar burgerinitiatief nadat ze zelf veel klachten overhield aan een operatie aan haar bekken. "Als de arts mij van tevoren had verteld wat de risico's en complicaties waren had ik de operatie geweigerd", zegt Smit.
Overigens is al duidelijk dat het burgerinitiatief niet aangenomen wordt door de Tweede Kamer. De coalitiepartijen vinden het te omslachtig en bureaucratisch.
Smit was daar van op de hoogte. "Heel jammer, maar ik vond het toch belangrijk om een statement te maken. Ik sta hier niet voor mezelf maar voor alle mensen die nog een operatie moeten ondergaan."
Overigens zijn artsen al verplicht schriftelijke informatie te geven als een patiënt daar om vraagt.
'Niet kunnen slapen'Smit was erg zenuwachtig voor haar toespraak. "Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen, ik vind het echt super spannend. Ik hoop maar dat ik binnen de vijf minuten spreektijd blijf", vertelde ze donderdagochtend.
Smit was de eerste persoon in Nederland die als individu de Tweede Kamer toesprak.
Bescheiden applaus toegestaanAchteraf is Smit erg tevreden over haar toespraak. Ze kreeg complimenten van de aanwezige fractieleden. Van de publieke tribune kwam zelfs een bescheiden applaus.
Tweede Kamer voorzitter Anouchka van Miltenburg zag dat voor één keer door de vingers. "Eigenlijk mag er in de Kamer niet worden geapplaudisseerd, maar voor deze bijzondere gelegenheid maak ik een uitzondering", besloot ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.