Video

Politieke lot Hans Ubachs bij Laarbeek blijft onzeker na intimidatie: 'Er heerst familiaire cultuur'

16 januari 2015 om 11:59 • Aangepast 21 november 2020 om 20:32
nl
Het ziet er niet naar uit dat burgemeester Hans Ubachs van Laarbeek terugkeert in de gemeente. Wel vindt de raad dat hij ‘enig eerherstel’ verdient nu onderzoek vaststelt dat twee oud-wethouders hem intimideerden.
Profielfoto van
Geschreven door

De raad van Laarbeek zegde in september het vertrouwen op in de D66-burgemeester vanwege enkele leugentjes. Ubachs trad daarop in oktober tijdelijk terug, omdat hij maandenlang zijn werk niet naar behoren had kunnen uitvoeren door intimidatie. Daarvoor was volgens hem vooral oud-wethouder en huidig raadslid Theodoor Biemans verantwoordelijk.
Een eventuele terugkeer van Ubachs ligt gevoelig, omdat de huidige wethouders hem niet willen terugzien op die plek. De gemeenteraad van Laarbeek beslist donderdag in een extra raadsvergadering over het lot van de burgemeester, werd aangekondigd.
'Onveilig en intimiderend'Een onderzoekscommissie stelde vorige week vast dat de situatie inderdaad onveilig en intimiderend was. Er werd op strategische momenten informatie gelekt en er werden oneerlijke en vileine middelen gebruikt om het functioneren van de burgemeester onmogelijk te maken.

Wachten op privacy instellingen...

Daarnaast, zo zegt de provincie vrijdag in een verklaring, heerst er bij de gemeente Laarbeek een ‘familiaire cultuur’. “De afstand tussen ambtenaren en bestuurders is klein. Zaken die zich daartoe lenen, worden buiten de formele lijnen aangekaart en opgepakt. Deze manier van omgaan kent zijn voordelen, maar heeft zo ook zijn risico’s.”
De provincie vindt dat het college meer dan in het verleden moet reflecteren op eigen gedrag. Bovendien moeten burgemeester en wethouders elkaar vaker aanspreken, zo staat er verder in de verklaring.

Wachten op privacy instellingen...

'Traject voor verbetering is gestart'Intussen betreurt de gemeenteraad het dat de raad het vertrouwen van de inwoners heeft verloren. De leden willen er naar eigen zeggen alles aan doen om dat terug te winnen. Een ‘traject voor verbetering’ is in gang gezet, staat er in een gezamenlijke verklaring van de raadsleden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.