Protestactie bij première Michiel de Ruyter, makers verrast: ‘De Ruyter was een held, geen rover'

16 januari 2015 om 08:47
nl
De makers van avonturenfilm Michiel de Ruyter herkennen zich niet in het beeld dat hun film 'een koloniale zeeschurk zou verheerlijken'. Dat meldt producent Klaas de Jong vrijdag in een reactie op de actiegroep 'Michiel de Rover'. De club kondigde donderdag protesten aan tegen de film van de Eindhovense regisseur Roel Reiné.
Geschreven door

Op de Facebookpagina kondigt Michiel de Rover 'een lawaaidemonstratie' aan tijdens de wereldpremière in het Scheepvaartmuseum. “Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici”, stelt De Jong. “Sterker nog, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrij gekocht.”
'Verheerlijking van De Ruyter'De makers hebben uitvoerig historisch onderzoek naar de zeeheld verricht voordat zij de film besloten te maken. “Onze film gaat over de periode dat Nederland door Engeland en Frankrijk werd bedreigd. De nadruk ligt op het rampjaar 1672 waarin verschillende omringende koninkrijken ons land wilden veroveren en verdelen.”
'Beschermheer van Nederlandse slavenhandel'De actiegroep verzet zich tegen ‘de verheerlijking’ van Michiel de Ruyter. “Hij was de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel. Niet deze zeventiende eeuwse zeeschurk is een held, maar juist vrijheidsstrijders als Boni, Tula en andere tot slaaf gemaakten die zich door de eeuwen heen hebben verzet tegen koloniale overheersing en onderdrukking.”[YouTUbe:body:http://youtu.be/j21t1i_SiKI]
'Grote held'Het team van Reiné herkent zich niet in dit beeld. De Ruyter is volgens hen een ‘grote held’. “Hij heeft ervoor gezorgd heeft dat Nederland een vrije en soevereine staat is gebleven.” In de film kruipt acteur Frank Lammers uit Mierlo in de huid van de zeeheld.
De protestactie is op 26 januari om zeven uur ‘s avonds op de Rapenburgersluis-brug (Prins Hendrikkade) in Amsterdam, op honderd meter afstand van het Scheepvaartmuseum. Daar is de première van de avonturenfilm. De film komt in twee versies in de bioscoop. Naast de originele 16+ versie heeft Reiné  een kindvriendelijke versie gemaakt.
Bekendste zeeheldMichiel de Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse oorlogen.
Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber.[YouTube:body:http://youtu.be/7HYmOTB1AKA]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.