'Kanker, bedankt!': Eindhovense Eveline Koopmans (31) schrijft open dankbrief aan haar ziekte

16 januari 2015 om 16:27
nl
"Kanker, bedankt". Deze bijzondere woorden komen uit de open brief die de 31-jarige Eveline Koopmans uit Eindhoven schrijft aan haar ziekte. Koopmans is volgend jaar te zien in het BNN-programma 'Over mijn lijk'. Maar of ze de uitzendingen zelf kan zien, is onzeker. Wrok heeft ze niet tegen haar kanker. Ze is dankbaar.
Geschreven door

De dankbrief aan haar kanker gaat viraal op sociale media. "Jemineetje, hier word ik stil van" en "Dit is pas omdenken", reageren mensen.
Beter dan ooit In haar bedankbrief schrijft Koopmans dat ze lang heeft getwijfeld of ze de brief moest schrijven, moest delen. "Maar mijn gevoel zegt dat het goed is". Dankbaar voor een dodelijke ziekte. Hoe kan dat? "Sinds jij (kanker, red.) in mijn leven bent, ben ik een nieuwe versie, misschien wel een verbeterde versie van de oude Eveline. Ik, die zonder controle kan leven, niet meer constant bezig is met de toekomst en met streven, verbeteren en meer, meer, meer...", schrijft de Eindhovense.
Sinds 2011 heeft Koopmans kanker. In 2013 verslechte haar situatie toen bleek dat de kanker op meerdere plaatsen in haar lichaam zat. Eind vorig jaar werd duidelijk dat het haar laatste jaarwisseling zou worden. En hoe wrang ook, daar is Koopmans op een bepaalde manier dankbaar voor.
Vaker op vakantie"Door jou heb ik veel meer tijd voor dingen die ik echt fijn vind om te doen: ik schilder weer, lees boeken, kan veel met vrienden en familie samen zijn. Ik ben in 2014 elf keer op vakantie gegaan en heb vijftien landen bezocht met verschillende vriendinnen, mijn lieve man en met mijn familie."
Zelfs facetten van het ziek zijn die ondraaglijk zouden moeten zijn voor een kankerpatiënt, weet Eveline om te zetten in iets positiefs. " Door het verlies van mijn haar, heb ik nu een veel mooier en dikker haar terug gekregen. Ik heb vele voordelen gehad bij vertoon van de kankerkaart, onder meer voorrang bij toiletten op een druk festival, ik mag op alle tijden van mezelf champagne drinken, ik mag iedere dag uitslapen en iedere dag is weekend voor mij."
DankwoordEveline besluit haar open brief met een indrukwekkende boodschap, die nog lang na het lezen blijft hangen in het hoofd van de lezer: "Weet je, ik hou op want volgens mij is de boodschap wel duidelijk. Ik wil eigenlijk alleen maar zeggen: bedankt!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.