'Hij moet blijven', Basisschool Het Baken uit Werkendam op barricaden voor Steve Ruhamira uit Congo

16 januari 2015 om 18:26
nl
Leerlingen van basisschool Het Baken in Werkendam gaan de barricade op om te voorkomen dat hun medeleerling Steve Ruhamira en zijn familie Nederland worden uitgezet. In optocht trekken ze dinsdag naar het gemeentehuis om het gemeentebestuur daarvan te overtuigen.
Geschreven door

Steve Ruhamira, zijn zusje en moeder wonen al vijf jaar in Werkendam. Zijn vader kwam een jaar later naar Nederland. Het gezin vluchtte uit Congo om in Nederland een nieuwe toekomst op te bouwen.
Al vier jaar op basisschoolSteve zit al ongeveer vier jaar op de basisschool Het B aken en zijn vader is inmiddels afgestudeerd jurist. Rond de kerstperiode kreeg het gezin bericht dat ze definitief Nederland worden uitgezet.
“De situatie van het gezin raakt ons. We snappen niet waarom ze uitgezet moeten worden. De familie Ruhamira is bezig om een nieuwe toekomst op te bouwen. Vader heeft inmiddels twee banen aangeboden gekregen. Ze zijn een van ons”, vertelt Arnold van Ooijen, directeur van de basisschool.
HandtekeningenactieEen jaar geleden kwam de school ook in actie toen het gezin te horen kreeg dat het geen verblijfsvergunning kreeg. De school verzamelde ongeveer vierduizend handtekeningen als protest. Van Ooijen: “Daarna werd het rustig en kregen we de hoop dat ze toch mochten blijven in Werkendam. Sinds de kerst weten we dat Steve, zijn zus en ouders toch worden uitgezet.”
Van Ooijen en zijn leerlingen trekken dinsdag nóg een keer ten strijde. “Ik besef dat er regelgeving is. Maar dit gezin is zo ingeburgerd dat het niet menswaardig om ze Nederland uit te zetten. De lijntjes zijn dun, maar we gaan niet lijdzaam toekijken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.