Stankoverlast in West-Brabant na botsen tankschepen

17 januari 2015 om 11:36 • Aangepast 21 november 2020 om 20:31
nl
Door een botsing van twee tankers op de Westerschelde bij het Zeeuwse Bath, is zaterdagochtend korte tijd stankoverlast ontstaan. Oorzaak van de stank was het styreen dat door de botsing in het water kwam.
Profielfoto van
Geschreven door

De geur die ontstond, was ook te ruiken in Brabant. Er kwamen tientallen meldingen binnen uit Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht. Maar ook van verder in de provincie kwamen meldingen: uit Tilburg en Etten-Leur bijvoorbeeld. De stank was hinderlijk, maar niet gevaarlijk. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant adviseerde zaterdagochtend om in die gevallen ramen en deuren te sluiten.
De tankschepen botsten vlakbij de Nederlands-Belgische grens, niet ver van Ossendrecht. Na de botsing kwam styreen vrij in het water. Een stof die biologisch afbreekbaar is, maar niet oplost in water.
Huis stinktHet hele huis van Ludo Jansen uit Ossendrecht stonk sinds vrijdagnacht. "Dat was het eerste wat ik opmerkte toen ik uit bed stapte vanmorgen. Het rook naar polyester, een beetje een kunststofachtige lucht. Buiten was het nog erger, dat was geen pretje."

Wachten op privacy instellingen...

OngevaarlijkDe Veiligheidsregio Zeeland heeft metingen verricht waaruit bleek dat de vrijkomende stoffen, ongevaarlijk zijn. Rond halfelf was de geur niet meer te ruiken.

Het schip met het styreen aan boord is voor anker gegaan in de Nederlandse wateren. Rond middernacht wordt het styreen naar een andere boot gepompt. Een veegboot van Rijkswaterstaat ruimde het styreen dat op het water lag op.
Er spoelden ook enkele stofdeeltjes aan. Daarom werden mensen opgeroepen niet te gaan wandelen aan het strand. Eén van de schepen werd weggesleept naar de haven van Antwerpen. Ook in die regio werden metingen verricht. Daaruit bleek dat de stoffen niet schadelijk zijn.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.