Video

'Matchfixing bij wedstrijden Willem II: spelers betaald om te verliezen van Ajax en Feyenoord'

17 januari 2015 om 08:12
nl
Zeker twee wedstrijden van Willem II zouden zijn gemanipuleerd door Aziatische matchfixers. Dat schrijft De Volkskrant zaterdag. Het gaat om eredivisiewedstrijden uit 2009 en 2010 die mogelijk opzettelijk werden verloren door de Tilburgse club.
Geschreven door

Volgens de Volkskrant is voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo uit Sierra Leone hoofdpersoon in het omkoopschandaal. Hij zou geld hebben aangenomen van matchfixers uit Singapore. Tegenover de krant ontkent hij betrokken te zijn bij het schandaal.
[YouTube:body:http://youtu.be/_WxqHtgeXCk]Beloning in ruil voor verliesDe betrokken Willem II-spelers zouden samen een ton per wedstrijd hebben gekregen om met meerdere doelpunten verschil te verliezen van Ajax en Feyenoord. Het gaat om de duels Ajax-Willem II (4-0) op 17 oktober 2009 en Feyenoord-Willem II (1-0) op 19 december 2009. Voetbalbond KNVB doet aangifte, zo bevestigt een woordvoerder aan Omroep Brabant. De bond heeft op de website een reactie geplaatst.
De integriteitscommissie van de KNVB voert ook zelf onderzoek uit. "Dit onderzoek bestaat uit het horen van spelers, trainers, clubofficials en de arbitrage en het analyseren van de tv-beelden en wedstrijdformulieren", aldus de bond.
[YouTube:body:http://youtu.be/P0TeEp2WMTI]Reactie Willem IIDe Tilburgse voetbalclub zegt geschrokken te zijn door het bericht over omkoping bij de club. "Manipulatie past uiteraard niet bij de normen en waarden waar Willem II voor staat. Wij zijn ook van mening dat we manipulatie in de sport samen moeten bestrijden."
Algemeen directeur Berry van Gool kon de verhalen in eerste instantie bijna niet geloven. “Je gaat gissen, wilt de wedstrijden terugzien. Het lijkt heel erg rondom één speler te hangen. De waarheid moet op tafel komen, al zal dat heel moeilijk zijn, zo is in het verleden gebleken.”
Willem II heeft volledige medewerking toegezegd. Dat geldt ook voor voormalig trainer Alfons Groenendijk en oud-speler Arjan Swinkels. Zij hebben nooit iets gemerkt. “Ik ben met mijn staf iedere dag ongelooflijk diep gegaan om die club in de eredivisie te houden en heb de spelers altijd blind vertrouwd. Je weet dat dit gebeurt in Europa, maar hoopt dat het ver van je bed blijft. Dat is nu zeker niet zo, en dat raakt me”, aldus Groenendijk.    Kargbo zou ploeggenoten van Willem II hebben geronseld. Swinkels zegt met Kargbo geen contact te hebben gehad. “Maar je gaat je wel dingen afvragen. Ben ik nou zo blind geweest dat ik er niets van gemerkt heb? Dat soort gedachten spoken nu door mijn hoofd”, zei huidige speler van Lierse SK.    Het zou de eerste keer zijn dat blijkt dat Nederlandse voetbalwedstrijden zijn gemanipuleerd met een zogenoemd goksyndicaat. In andere Europese landen is gebleken dat dat ook gebeurde.
Matchfixers bekennenDe Volkskrant zegt met drie matchfixers te hebben gesproken. Zij zouden onafhankelijk van elkaar Kargbo en Willem II in verband hebben gebracht met matchfixing. Eén van de matchfixers uit Azië heeft een celstraf uitgezeten voor het omkopen van spelers.
Oud-Willem II-verdediger Danny Schenkel laat aan Omroep Brabant weten nooit iets gemerkt te hebben van matchfixing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.